IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарски стартъп направи тротоар със соларни панели в Астана

Компанията има и проект за соларни пейки, от които могат да бъдат заредени мобилни устройства

12:30 | 18.07.17 г.
<p>
	Бизнес стратегията на Platio. <em>Снимка: Platio</em></p>

Бизнес стратегията на Platio. Снимка: Platio

Тротоар със соларни панели се появи в столицата на Казахстан Астана. Проектът е на унгарския стартъп Platio. Инсталацията е в центъра на града на площ от 80 кв. метра, става ясно от съобщение на страницата на компанията.

Inhabitat допълва, че съоръжението е с мощност около 11,7 киловата, а произведената електроенергия използват от близкия Green Mall. Панелите са покрити със специални стъклени плочки, които са обработени срещу подхлъзване. За изграждането на съоръжението се използват модули от монокристални соларни панели.

Това всъщност не е единствената инсталация на унгарската компания. Те са изградили подобно експериментално съоръжение на един от мостовете на Амстердам, като целта е произведената електроенергия да бъде използвана от корабите и яхтите, които преминават през каналите на града.

Platio има и проект за соларни пейки, чрез които могат да бъдат зареждани мобилни телефони. Те са разположени в Будапеща и във видеото можете да видите как изглеждат. 

Дейността на Platio се финансира от ЕС чрез програмата "Хоризонт 2020". По нея за различни иновационни проекти и проучвания в периода 2014 - 2020 година ще бъдат разпределени около 80 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още