Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Unilever отчете добри резултати, но сви прогнозата за оперативния марж

Нарастващите разходи на суровините оказват натиск върху възвръщаемостта на компанията

Unilever отчете добри резултати, но сви прогнозата за оперативния марж

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Unilever отчете по-висок ръст от очакваното на приходите от продажби за второто тримесечие и за първото полугодие, след като потребителите готвят повече у дома, но сви прогнозата за годишния си оперативен марж заради нарастващите разходи за суровини, предава Ройтерс.

Приходите от продажби на производителя на сапуните Dove и майонезата Hellmann’s са нараснали с 5 на сто през трите месеца, завършили на 30 юни, надминавайки повишението от 4,8%, очаквано от анализаторите.

Приходите от продажби за първата половина на годината са с 5,4% по-високи спрямо година по-рано и са над прогнозата. Освен това се оказаха над средносрочната цел за 3-5% растеж.

Още по темата

Сега компанията заяви, че очаква годишният ѝ оперативен марж да остане без изменение.

“Unilever записа силно първо полугодие, с 5,4% ръст на приходите от продажби, подкрепен от нашия продължаващ фокус върху оперативните постижения“, коментира главният изпълнителен директор Алън Джоуп и заяви, че компанията усеща натиска от нарастващата инфлация.

Резултатите на компанията бяха обявени в момент на противоречия относно решението на американското дъщерно дружество Ben & Jerry’s да спре продажбите на сладолед в окупираните палестински територии, което предизвика реакция срещу марката в Израел.

Започването на ваксинациите срещу коронавируса, повторното отваряне на развитите икономики и помощите от американското правителство за близо 6 трлн. долара след избухването на пандемията подхранват търсенето на всичко – от автомобили до храна от ресторанти, натоварвайки веригите на доставките, като се създава недостиг на работна ръка и се качват цените на суровините.

Печалбата на акция на компанията е достигнала 1,33 евро през първата половина на годината, като също е надминала средната прогноза за 1,24 евро. Оперативният марж се е свил с 1 процентен пункт, под 1,2 процентни пункта спад, които очакваха анализаторите

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мачовете от Висшата лига привличат рекордна публика