IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Unilever отчете ръст на печалбата и оборота си за 2017 г.

Британско-холандската компания за бързооборотни стоки очаква растежът да продължи и през тази година

11:21 | 01.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британско-холандската компания за бързооборотни стоки Unilever съобщи в четвъртък, че печалбата преди данъците и оборотът ѝ за 2017 г. са се увеличили и че очаква допълнителен растеж през предстоящата година, съобщава MarketWatch.

За миналата година компанията за потребителски стоки отбелязва печалба от 8,15 млрд. евро спрямо 7,47 млрд. евро за предишната година, което сочи ръст от 9%.

Unilever, чиито брандове включват майонезата Hellmann’s, сапуните Dove и сладоледа Ben & Jerry’s, заяви, че оборотът ѝ е нараснал с 1,9% до 53,7 млрд. евро от 52,71 млрд. евро през предходната година. Без бизнеса с продукти за мазане, който компанията продаде през декември, оборотът се е повишил с 2,2% до 50,7 млрд. евро.

Базисният ръст на продажбите, без продаденото подразделение, обаче леко се забавя - до 3,5% спрямо 3,7% през 2016 г.

Вписаната в британския индекс FTSE 100 повиши дивидента си за четвърта поредна година до 0,3585 евро от 0,3201 евро на акция предишната година.

Главният изпълнителен директор Пол Полман заяви, че приоритетите на компанията за 2018 г. са да увеличи обема на продажбите, да продължи с програмата за икономии и да приключи с интегрирането на подразделението за храни и освежителни напитки.

Той каза още, че очакванията са това да доведе до ръст на базисните продажби между 3% и 5% и да подобри базисния оперативния марж и паричните потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още