Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Университетът в Тексас купи архива на Габриел Гарсия Маркес за 2 млн. долара

Архивът на Нобеловия лауреат за литература бе закупен през ноември, но чак сега университет оповести сумата

Университетът в Тексас купи архива на Габриел Гарсия Маркес за 2 млн. долара

Работник окачва портрет на Габриел Гарсия Маркес в Мексико. Писателят почина на 17 април 2014 г. на 84-годишна възраст. Снимка: Ройтерс

​Закупуването на архива на известния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес е струвало на библиотеката на Тексаския университет сумата от 2,2 милиона долара. Учебното заведение искаше да запази сумата в тайна, но беше накарано да я оповести от прокурора, съобщава сайтът Chron.com

Администрацията на университета дълго време отказваше да оповести сумата, срещу която се е сдобила през ноември 2014 г. с архива на Нобеловия лауреат за литература. Тя даже се обърна към прокурора на щата да наложи гриф за секретност на тези сведения, за да не могат да бъдат изискани по линия на Закона за свободния достъп до информацията. Но държавният обвинител разпореди друго и задължи висшето учебно заведение да обнародва тези данни.

Още по темата

Архивът включва над 50 години труд и 10 книги, сред които и популярният роман от 1967 г. „Сто години самота“.

Закупуването на архива на Маркес от Тексаския университет предизвика остри критики от страна на властите в Колумбия и в Мексико, където писателят е живял през последните години от живота си. Те изказаха недоумението си от факта, че неговият архив ще бъде съхраняван в страна, към която Маркес се отнасял винаги много критично. В тази връзка се разпространиха слухове, че американците просто са откупили архива, като са предложили за него най-високата цена.

Живеещите в Мексико родственици на писателя, които съхраняваха неговите документи, твърдят, че не цената ги е подтикнала да ги продадат на Тексаския университет. Основната роля изиграла репутацията на американското учебно заведение, славещо се с най-богатите литературни архиви в света.

През 1993 г. Габриел Гарсия Маркес лично забранява творбите му да се превеждат, издават и преиздават на български език, тъй като научава от преводача си на български Румен Стоянов, че издателите му за България отчитат минимални продажби, издаден тираж и печалби, при положение че всяко българско семейство има негова книга. Обиден, той отказва да се тиражират книгите му в България. През декември 2010 г. литературните агенти на Гарсия Маркес постигат споразумение с българско издателство за нови издания на негови книги и така българите получават един от най-добрите коледни подаръци в света на книгите. 

По статията работиха: Георги Драганов, редактор Десислава Попова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Spotify ще позволява блокирането на отделни изпълнители