IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволниха дисциплинарно директора на Националния филмов център

Ремонтът на Лъвов мост не може да бъде наречен „реставрация“, твърди служебният министър на културата

16:59 | 17.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център" Жана Караиванова е уволнена дисциплинарно със заповед на министъра на културата. Това съобщиха от ведомството на Велислав Минеков.
Причините са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г., посочват от ведомството.

Потърсена за коментар от БНТ, Жана Караиванова заяви, че няма обяснение за решението на министъра на културата.

„Винаги съм работила за приемането на правилник за прилагането на Закона за филмовата индустрия, а това че към момента няма такъв, се дължи не на работата на Националния филмов център, а на Министерството на културата", каза Караиванова. 

Тя разказа, че днес е била повикана на разговор в сградата на министерството, където като аргументи за решението са посочени административни неизправности.

Жана Караиванова заяви, че си тръгва от директорския пост в Националния филмов център с удовлетворението, че е оставила приет Закон за филмовата индустрия, който гарантира 25 млн. лв. за българското кино и финансови стимули за инвеститорите в сектора.

По думите ѝ това нарежда България на първо място по финансиране на филмовата индустрия в Югоизточна Европа.
Преди това на брифинг Велислав Минеков коментира ремонта на Лъвов мост. По думите му той неправилно е наричан „реставрация“.

Минеков показа документи, с които удостоверява че няма съгласуван проект за реставрация. По-рано той съобщи още, че не е имало реставрация и на паметника на Васил Левски в София, въпреки че Столичната община е усвоила средства за такъв проект.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още