IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В хода на войната за съдържание Netflix посегна към познато оръжие – облигациите

Компанията продаде дълг за 2 млрд. долара и се опитва да постигне рентабилност, докато конкуренцията расте

11:49 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Netflix издава облигации, като продължава да подкрепя оригиналното си съдържание на фона на нарастващата конкуренция.

Компанията предлага облигации за около 2 млрд. долара, деноминирани в долари и евро, се казва в изявление в понеделник. Приходите от продажбата ще бъдат използвани за общи корпоративни цели, които могат да включват придобиване на съдържание, продукция и развитие и потенциални придобивания.

Деноминираните в долари 10,5-годишни облигации, които не могат да бъдат откупени обратно, е възможно да донесат доходност около 5,125%, докато облигациите в евро могат да се изплатят във високия диапазон от 3%, според източници, пожелали анонимност.

Като се имат предвид текущите нива на търговия на Netflix, компанията може да реализира обща доходност под 4,25% според анализатора на Bloomberg Intelligence Стивън Флин.

Netflix издава дълга, след като отчете финансов отчет, който надминава оценките на анализаторите и след като ръстът в чужбина разсея опасенията на инвеститорите относно забавянето у дома.

"Компанията похарчи 551 млн. долара през третото тримесечие и бавно се насочва към превръщането на свободния паричен поток в положителна позиция", заявява главният изпълнителен директор Рийд Хейстингс в писмо до акционерите миналата седмица. Междувременно Netflix ще продължи да присъства на пазара с висока доходност, за да задоволява своите инвестиционни нужди, казва той.

Базираната в Калифорния компания потвърди предвижданията си да похарчи 3,5 млрд. долара в брой през тази година, тъй като войната за съдържание се ожесточава. Netflix повишава цените - често за сметка на ръста на броя абонати в някои от най-големите територии, на които оперира. Компанията се опитва да постигне рентабилност, тъй като конкуренцията на стрийминг услуги се увеличава в лицето на компании като Walt Disney, AT&T и Apple.

Netflix по традиция разчита на пазара на облигации с висока доходност, за да финансира растежа си, като обикновено издава дълг след отчетите си за първото и третото тримесечие - съответно през април и октомври. Дълговият ѝ товар, включително задълженията за оперативен лизинг, непрекъснато нараства до около 13,5 млрд. щатски долара, откакто за пръв път стъпва на пазара през 2009 г., сочат данните, събрани от Bloomberg.

Компанията за последно е взела назаем 2,24 млрд. долара под формата на облигации през април и заяви, че ще намали склонността си да разчита на дълговото финансиране.  Хейстингс се отметна от това обещание в писмото до акционерите от юли, заявявайки, че компанията ще продължи да ползва пазара, за да си осигурява инвестиции за съдържание.

Облигациите на Netflix почти не отчетоха промяна по време на борсовата сесия в Ню Йорк в понеделник. Акцията затвори с 1% повишение при 278,05 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още