IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В кой щат на САЩ живеят най-много милионери?

През 2013 г. домакинствата в САЩ, притежаващи над 1 млн. долара, са се увеличили с над 50 хил. до 6,150 млн., показва класация

13:59 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Добре дошли в Северна Дакота. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Добре дошли в Северна Дакота. Снимка: Ройтерс

Щатът, който се изкачва с най-много позиции в класацията на милионерите, не притежава нито един магазин от луксозните вериги Tiffany и Saks Fifth Avenue. Най-близкият автосалон на BMW пък е на 6 часа път с автомобил от столицата.

Добре дошли в Северна Дакота. Щатът скочи с цели 14 позиции в годишната класация на Phoenix Marketing International за дела на американските домакинства милионери, падащи се на глава от населението, пише Wall Street Journal. Федералният резерв, Бюрото по преброяване на населението на САЩ, както и социологическата агенция Nielsen Co. предоставят данни на компанията.

Нито един щат не се е изкачил с толкова много позиции като Северна Дакота. През 2012 г. Северна Дакота заемаше 43-та позиция – едно място зад Алабама. Миналата година щатът се изкачи до 29-о място – една крачка пред Флорида. Енергийният бум на Северна Дакота, особено в региона, богат на шистов газ, Бакън, увеличава благосъстоянието на щата. Но по всичко личи, че работещите там не го показват.

„Единственият начин да разпознаеш милионер от Бакън е по новия му камион или ако е заминал с жена си на почивка“, казва президентът на търговската камара в столицата на щата Бисмарк Келвин Хълет.

Пред Wall Street Journal той споделя, че енергийният, здравният и технологичният сектор в щата продължават да се разрастват, като по този начин нарастват и заплатите на работническата класа. Като цяло това повишава общественото благоденствие в щата. По данни на американското Министерство на труда през ноември безработицата в Северна Дакота е била 2,6%.

През 2013 г. забогателите домакинства са се увеличи с още 53 хил. спрямо 2012 г. По данни на Phoenix домакинствата милионери из цялата страна са 6,150 млн. Това означава, че едно на всеки 20 домакинства в САЩ притежава повече от 1 млн. долара под формата на инвестиционни активи. Трябва да се отбележи, че в сумата не е включена стойността на имота на домакинството.

Големи размествания в позициите на много щати правят последната класация доста необичайна. Мейн скача с 11 места само за година, за да се настани под номер 25 през 2013 г. Луизиана е нагоре с 10 позиции до номер 32. Невада обаче се срива с цели 20 до 39-о място. Аризона, Флорида, Айдахо и Мичиган падат с над 10 места. За сравнение - от 2011 до 2012 г. нито един щат не променя местоположението си в класацията с повече от една позиция.

Върхът на класацията не се е изменил много. Мериленд е на първото място за трета поредна година. Там 7,7% от домакинствата притежават активи за над 1 млн. долара. Ню Джърси, Кънектикът и Хаваи заемат съответно второ, трето и четвърто място. От 2006 г. всеки един от тези четири щати е повеждал в класацията.

„Голямата промяна може би свидетелства за обстоятелството, че икономическото възстановяване през последната година е било доста неравно“, коментира резултатите изпълнителният директор на Phoenix Дейвид Томпсън. „Мейн и Луизиана са щатите, чиито икономики претърпяха най-големите обрати. Данните за Невада показват, че щатът все още изпитва ефектите на кризата.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още