IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Лесото откриха един от най-големите диаманти в историята

Все още е трудно да се даде оценка на камъка, но качеството му е високо

14:09 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Gem Diamonds</em></p>

Снимка: Gem Diamonds

Южноафриканската диамантена компания Gem Diamonds Limited съобщи за една от най-големите находки в света – диамант с тегло 910 карата, става ясно от съобщение на компанията.

Цветът и качеството са едни от най-високите – типът е IIa, тоест почти без или изцяло без азотни атоми в кристалната структура. Това е една от най-редките структури на диамантите, сочат експерти.

Най-големият открит досега диамант в историята е „Кулинан“ - 3 106 карата. На него се натъква работник, копаещ кладенец за вода в диамантена мина в близост до Претория. Скъпоценният камък е подарен на британския крал Едуард VII. Диамантът е раздробен на стотина по-малки парчета.

Макар че не може да се мери с „Кулинан“, новото открити е всъщност петият по размер диамант, откриван в света. Пред него се нарежда продаденият наскоро камък Lesedi La Rona („Нашата светлина“ на езика Тсвана), чието тегло е 1 109 карата. Дълго време компанията собственик търсеше купувач на ценната находка и успя да я продаде за 53 млн. долара.

Третото и четвъртото място по големина заемат диамантите „Екселсиор“ (995 карата) и „Звездата на Сиера Леоне“ (968 карата).

Трудно е да се прецени цената на диаманта, добит сега от Gem Diamonds. Според първите оценки тя е около 50 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още