IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Сиера Леоне откриха диамант 476 карата

Това е 29-ият по големина диамант, намиран някога

13:29 | 12.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Trustco Resources</em></p>

Снимка: Trustco Resources

Диамант с тегло 476 карата бе открит в Сиера Леоне, осем месеца след намирането на подобен скъпоценен камък с извънредни параметри в източната част на страната, съобщиха снощи властите, цитирани от AFP.

Новото откритие в диамантената провинция Коно било направено вчера от компанията за минни проучвания Meya, регистрирана в Сиера Леоне през 2015 година, уточни генералният директор на Националната агенция за мините (NMA) Сар Уондей.

Малко над половината (51 процента) от компанията са собственост на Trustco Resources с централа в Намибия, а останалите 49 процента се държат от дружеството Germinate Sierra Leone.

В комюнике Trustco отбелязва, че "според първоначалната оценка това е 29-ият по големина диамант, намиран някога", но пазарната му стойност все още е "чиста спекулация", преди да има консултации с експерти.

"Правителството позволи на компанията да изнесе диаманта в съответствие със закона за правата на проучвателните компании", добави Уондей. Той посочи, че камъкът ще бъде продаден на международни търгове с минимална цена, за да може Сиера Леоне да извлече възможно най-добри приходи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
ivan.kostov.39
преди 6 години
Скъпоценен камък? Какво му е толкоз ценното?Каква практическа стойност има? За какво може да се използва? Светът наистина е полудял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още