Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Варненска микро-пивоварна произвежда бира с бразилски вкус

Производителят на крафт напитката работил осем години върху идеята

Варненска микро-пивоварна произвежда бира с бразилски вкус

Снимка: Pixabay

Бразилецът Цезар Пиментел, който е женен за варненка и живее в морския град, работи от осем години върху идеята си да направи бира с бразилски вкус, съобщава БТА.

Заедно с още двама българи създава питие, с което претендира, че е достигнал бразилските образци и че по аромат се доближава до белгийския ейл. Напитката е с тъмно-меден, червеникав цвят. Алкохолното съдържание на бирата е 7%.

Подобен вкус е все още непознат на българския пазар, обяснява младият производител и посочва откъде идва тази разлика.

Според него това се крие в употребата на много малц, който е по-специален и различен от местния, както и във влагането на много хмел, който пък е американски със специфичен цитрусов аромат.

Цезар Пиментел пояснява, че според бразилския вкус бирата трябва да е ароматна и добавя, че той се различава от конвенционалния вкус на местната бира. За да постигне тази цел, той използва качествени суровини. 

Още по темата

По думите му продуктът, който се получава, е следствие на естествена ферментация, която продължава три месеца, преди напитката да бъде бутилирана. Това е ново пиво, което е и причината за все още слаб търговски интерес, споделя производителят.

Пивоварът обяснява за новата тенденция в Европа да се изграждат микропивоварни като форма на бирено занаятчийство.

Той даде пример с Италия, където по думите му вече има над 1000 микропивоварни. Днес тяхната продукция е позната като "италиански стил за бира", допълва той.

Според него свидетели сме на процеси, свързани с обособяването на бирено занаятчийство, мода, продуктово ориентирана към конкретна група потребители и вкус, нещо, което ще се случи и тук у нас.

Малката пивоварна във Варна е с капацитет 3000 литра. Според Цезар Пиментел това позволява да се осъществява строг контрол на качеството и на хигиената.

Когато говоря за нашата бира, обичам да използвам думата "сила" за нея, това е истината, казва Цезар Пиментел.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини
Nissan създаде самопаркиращи се пантофи