IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Вечна пролет" на Роден постави рекорд на търг

Тя стана най-скъпо продадената творба на френския майстор

12:15 | 10.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Вечна пролет&quot; на Огюст Роден.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

"Вечна пролет" на Огюст Роден. Снимка: архив Ройтерс

Мраморната скулптура „Вечна пролет“ на Огюст Роден достигна рекордна цена на търг за творба на френския майстор – 20,4 млн. долара, съобщават световните агенции.

Произведението беше продадено в рамките на аукцион на Sotheby's за модерно и импресионистично изкуство в Ню Йорк.

Скулптурата, пресъздаваща целуваща се двойка, беше продадена за два пъти по-голяма сума от първоначалната оценка за 8-12 млн. долара.

"Вечна пролет“ е създадена между 1901 и 1902 г., като е изваяна от един-единствен мраморен блок. Тя е широка 80 см, висока е 66 см и тежи 154 кг. Произведението е вариация на скулптурата „Целувката“, която е изложена в музея на Роден в Париж.

Предишният рекорд за скулптура на твореца беше достигнат през май 2009 г., когато на търг беше продадена статуя на Ева за 18,97 млн. долара.

В рамките на търга на Sotheby's картината „Къщи от пристанището, Сен Тропе“ на френския художник Пол Синяк достигна цена от 10,66 млн. долара. Първоначалната ѝ оценка беше в диапазона 8-12 млн. долара.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още