Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Великобритания ще подкрепи своята културна индустрия с 1,57 млрд. паунда

Правителството цели да помогне на театрите, галериите, музеите и другите видове културни заведения да оцелеят в коронакризата

Великобритания ще подкрепи своята културна индустрия с 1,57 млрд. паунда

Основната зала в Royal Albert Hall, Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британското правителство ще предостави помощен пакет на стойност 1,57 млрд. паунда на театрите, галериите, музеите и другите видове културни заведения.

Министърът на културата Оливър Даудън заяви пред BBC, че новите безвъзмездни средства и заеми имат за цел да предпазят сектора на изкуствата в страната от пораженията, които коронавирусът може допълнително да нанесе.

Решението на правителството е предшествано от няколкоседмичен натиск, по време на който ръководителите на индустрията предупреждиха, че много работни места в сферата вероятно ще бъдат премахнати, ако не се предприемат извънредни мерки. 

Още по темата

Независимите кина, културно-историческите обекти и концертните зали също ще могат да се възползват от помощния пакет.

Очаква се правителството да публикува насоки за поетапно възобновяване на дейността на сценичните изкуства, като се започне с представления и репетиции на затворени врати.

Даудън заяви, че пакетът има две големи цели - да запази най-ценните културни обекти, като концертната зала Royal Albert Hall и националните галерии, като същевременно подпомага и местните институции в Обединеното кралство.

Той добави, че институциите, кандидатстващи за новите субсидии и заеми чрез индустриалните органи, ще трябва да докажат как точно допринасят за икономическия растеж.

Множество от театри обявиха планове за съкращаване на персонала през последните седмици, след като бяха принудени да затворят заради пандемията.

Спасителният пакет бе посрещнат горещо от много представител от сферата на изкуството, някои от които заявиха, че смятат, че средствата са повече от това, на което са се надявали.

И все пак правителството все още не е уточнило как точно ще бъдат разпределени средствата между конкуриращи се форми на изкуство или региони, нито как ще протича процесът на кандидатстване. И тук ще има победители и губещи.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Къде Мелинда Гейтс ще вложи богатството си?