IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще забрани продажбата на пластмасови сламки

Пластмасовите отпадъци са сред най-големите предизвикателства за опазването на околната среда в света

16:55 | 19.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Великобритания планира да забрани продажбата на пластмасови сламки и други продукти за еднократна употреба, като призовава и страните от Общността на нациите да вземат мерки срещу боклука в моретата, съобщиха днес от кабинета на британския премиер Тереза Мей, информира Ройтерс.

Мей обеща да изкорени използването на пластмасови отпадъци, които могат да бъдат избегнати, до 2042 година като част от национален план за действие. 

Пластмасовите отпадъци са сред най-големите предизвикателства за опазването на околната среда в света, затова защитата на морската среда заема централно място в програмата ни за срещата на върха на Общността на нациите (бившата Британска общност), посочи Мей в съобщение, цитирано от БТА.

Лидерите на Общността на нациите - мрежа от 53 държави, предимно бивши британски колонии - се срещат в Лондон тази седмица.

Мей се стреми да задълбочи връзките с Общността, тъй като Великобритания иска да засили търговията си и да си изгради нова роля в света, преди да напусне ЕС през март догодина.

Великобритания ще обещае на срещата 61,4 млн. британски лири (87,21 милиона долара) за разработването на начини за справяне с пластмасовите отпадъци и за подпомагане на страните от Общността да ограничат пластмасата в океаните.

Разчитаме на страните от Общността да се присъединят към нас в борбата срещу пластмасовите отпадъци, заяви Мей.

В съобщението се уточнява, че министърът на околната среда Майкъл Гоув ще започне консултации по-късно през годината по плана за забрана на пластмасовите изделия. Не се посочват подробности с кого ще бъдат консултациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още