Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Велосипедите превземат все повече големите азиатските градове

Използването на колела намаляват пътуванията с моторни превозни средства и оказва влияние върху потреблението на горива

Велосипедите превземат все повече големите азиатските градове

Снимка: Ройтерс

Велосипедите навлизат стремително в редица азиатски градове и дори могат да окажат влияние върху развитието на автомобилния сектор и потреблението на горива в региона, пише Ройтерс. Тенденцията за ръст на придвижването на две колела се наблюдава в Китай, Сингапур, Тайван и в редица други азиатски държави, а според наблюдатели в основата е все по-масовото навлизането на услугата за отдаване на велосипеди под наем.

Срещу 1 сингапурски долар (0,74 щатски долара) можеш да покараш колело за 1 час, а наемането на превозното средство може да бъде направено чрез приложение в смартфона. Това прави услугата много привлекателна за младите хора, които използват колелата не само за разходка в парка, а и в своето ежедневие в града.

В Тайван дейностите по наемане на велосипеди се подкрепят от държавата и прогнозите са, че до 2020 г. колелата ще държат дял от 12% от всички пътувания по работа. В момента този дял е 5 на сто.

Още по темата
В един от най-богатите китайски градове - Шънджън, под наем се предлагат повече от половин милион колела. Според градската Комисия по транспорт използването им е намалило пътуванията с частни автомобили с 10%, а използването на горива - с 13%.

Ройтерс посочва, че ръстът в потреблението на горива в Китай може да се окаже под натиск именно заради бума на велосипедите. Агенцията се позовава и на данни от анализатори, които посочват, че очакват забавяне на ръста на потреблението на горива през тази година до 4% спрямо 6,5% през 2016 г.

Не бива да се забравя обаче, че това намаление отразява всички инициативи за намаление на потреблението - по-добрата ефективност на колите и навлизането на електромобилите. Факт е обаче, потвърден от проучвания и правителствени данни, че велосипедите водят до по-малко използване на моторни превозни средства. С колко точно е трудно да се прецени.

Според държавната China National Petroleum Corp. пикът на потреблението на горива в страната ще бъде достигнат най-рано през 2025 г.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Disney отново затваря тематичния си парк в Хонконг