IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вендинг машини може да учат потребителите на здравословни навици

Учени са тествали дали чакането може да откаже потребителите от вредни продукти

09:22 | 04.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Може ли вендинг машините да учат потребителите на здравословни навици при избора на храни? Американски учени са експериментирали с автомати, които са карали хората да чакат известно време при поръчката на безполезни продукти, съобщава svt.se.

Те са отчели, че всички понякога изпитваме силно желание за нещо сладко, а често наблизо има автомат за пакетирани храни.

Изследователите от Rush University Medical Centre разположили три вендинг машини на различни места в болница и ги напълнили наполовина със здравословни и наполовина с вредни продукти. Здравословните продукти били без трансмазнини, съдържали определено количество фибри и трябвало да доставят под  250 калории.

Клиентите не знаели за изследването. В продължение на четири седмици безполезните храни се получавали след чакане от 25 секунди. Изследователите тествали различни настройки. Те комбинирали изчакването с отстъпки за здравословните продукти и по-високи цени за нездравословните.

След над 32 хил. покупки учените установили, че чакането е методът нездравословните продукти да станат по-малко привлекателни.

Въпреки че отчетената разлика е само между два и пет процента в търсенето, учените са патентовали наречения DISC метод и се надяват, че той ще подобри навиците в училища и компании, както и други места с вендинг машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
уникално тъ.па идея .... слагам една вендинг машина дето не чакаш до тези и обирам всички продажби, па нека те да учат потребителите.... пък и все си мисля че за учене се ходи в училище, а не до вендинг машината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Те щом потребителите нямат акъл сами да се сетят за тези неща... и вендинг машини да ги учат все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
И кое е туй здравословното от машина ?! Поредното безумие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още