IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венеция става първият град в света с входна такса

Цената на "билета" ще варира от 3 до 10 евро, като ще се определя от броя на посетителите

09:48 | 02.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимки: Bloomberg L.P.

От 16 януари 2023 г. желаещите да разгледат Венеция ще трябва да си плащат за това, пише BBC. Така "Ла Серенисима" ще стане първият град в света, който ще изисква входна такса.

Началната дата на програмата бе обявена вчера от общинския съветник Симоне Вентурини, който отговаря за туризма. Той определи новата мярка като "велика революция" и като решение за проблема с тълпите туристи, които наводняват града от десетилетия.

Цената на "билета" ще варира от минималните 3 до 10 евро, като няма да бъде фиксирана, а ще се определя от броя на посетителите: колкото повече желаещи, толкова по-висока такса.

Целта не е да се затваря градът, а да се намали струпването на туристи.


"Венеция е жив град и това трябва да остане така", подчерта Вентурини.

Новини за плановете на Венеция се появиха още преди година, след като Италия забрани на големите круизни кораби да пристигат във Венецианската лагуна, за да защити мястото от свръхтуризъм. 

Цялостната система за резервиране на "входни билети" и съответната онлайн платформа ще бъдат представени през есента.

Предвидени са множество изключения - билети няма да са нужни например за местните жители и децата, както и за хора с увреждания, собственици на жилища, за посещаващи града по здравни причини или за гостуване при роднини, както и за гостите на спортни и културни събития. Туристите, които нощуват във венециански хотел, също няма да плащат входна такса, защото чрез хотела си така или иначе плащат туристическа такса.

Приходите от системата ще се използват, за да се намалят данъците на венецианците, които вече са много високи заради множеството туристи, които трябва да бъдат настанявани.


Входната такса ще се изисква за историческия център на града и редица острови, сред които - Лидо ди Венеция, Мурано, Пелестрина, Бурано, Торчело и други. За нарушения на режима глобата ще бъде между 50 и 300 евро, съобщи БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Взимат пари от съхранената си архитектура , а не от въздуха ... :))) ... А за да се съхрани , струва пари !! За да има цветни лехи и за да е чисто в централните части на градовете , трябват пари , и те идват в една част от въздуха --> платените паркоместа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Ако искаш да живееш в град без зона - има много малко градове и села, в които няма. Ако искаш да живееш в голям град и да ходиш навсякъде с таралясника си, ще си плащаш зоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
metalbig
преди 1 година
Който е решил да посети Венеция, ще го направи без значение дали трябва да даде още 3, 5 или 10 евро. Целта на тази нова такса (както винаги) е да се вземат едни пари от въздуха. Ние имаме богат опит със сини, зелени, пембяни и т.н. зони, които прибират пари срещу нищо. Така че целта е ясна - давайте кинтите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още