IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виена е градът с най-добро качество на живот в света за четвърти път

На второ място след Виена е Цюрих, следван от Окланд, Мюнхен и Ванкувър, сочи проучване на американската консултантска компания Merser

15:34 | 04.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австрийската столица Виена за четвърти пореден път е градът, който предлага най-добро качество на живот в света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австрийската столица Виена за четвърти пореден път е градът, който предлага най-добро качество на живот в света. Снимка: Ройтерс

Австрийската столица Виена за четвърти пореден път е градът, който предлага най-добро качество на живот в света. Това показват резултатите от проучване за 2012 г. на американската консултантска компания Merser, цитирани от БТА.
Класацията се прави на база оценки на политическия, социалния и икономически климат, медицинското обслужване, възможностите за образование и качеството на обществения транспорт, както и електро- и водоснабдяването в общо 221 столици в цял свят.

Освен това в проучването се взима под внимание наличието на жилища и места за спорт и отдих, както и качеството на обществените услуги и екологичната обстановка.

В челото на класацията отново са градовете в Западна Европа, които традиционно имат силни позиции.



Сред първите 25 града от цял свят, предлагащи най-добри условия за живот, общо 15 са европейски. Така в доклада на Mercer  се отбелязва, че общите стандарти на живот в Западна Европа остават далеч над средното равнище.

На второ място след Виена е Цюрих, следван от Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Сред водещите европейски градове са Дюселдорф, Франкфурт и Женева. Тази година Мадрид е загубил шест позиции в класацията и заема 49-о място, което Merser обяснява с икономическите затруднения, които преживява Испания, и често провеждащите се стачки.

Европа има 15 града в ТОП 25. В Топ 10 доминират германски и швейцарски градове – по три от тези държави – Цюрих (2-о място), Мюнхен (4), Дюселдорф (6), Франкфурт (7), Женева (8), Копенхаген (9) и Берн (10). Най-долните места от Западна Европа се падат на Атина (83) и Белфаст (64).

Други европейски градове в Топ 25 са Амстердам (12), Берлин (16), Хамбург (17), Люксембург (19), Стокхолм (19), Брюксел (22), Нюрнберг (24) и Щутгарт (27). Париж заема 29-о място и се следва от Хелзинки (32), Осло (32) и Лондон.

Прага (69) е най-високо класираният град от Източна Европа, следвана от Будапеща (74), Любляна (75), Вилюс (79) и Варшава (84). Най-ниско класираният европейски град е столицата на Грузия Тбилиси (213).

На последно място в класацията отново е иракската столица Багдад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
ZawHeR
преди 11 години
Европа има 15 града в ТОП 25. В Топ 10 доминират...->>Европа има 15 града в топ 25. В топ 10 доминират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още