IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виенската държавна опера ще бъде и музей

Красивото здание на "Рингщрасе" е ценно с архитектурата си и с изложените в него произведения на изкуството

21:57 | 19.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Arial, sans-serif; font-size: 13.3333px;">Бюро за международни връзки на Община Виена в София</span></em></p>

Снимка: Бюро за международни връзки на Община Виена в София

След приключването на строгия локдаун Виенската държавна опера ще се превърне временно в музей. Като част от планираното частично отваряне след 8 февруари, операта планира да отвори своите зали безплатно за публика, която се интересува от архитектура и изкуство - макар и без представления, съобщиха от софийското Бюро за международни връзки на Община Виена.

„Виенската държавна опера има и неизвестни за широката публика страни“, подчерта новият директор на операта Богдан Рошчич, който през юли замени на този пост французина Доминик Мейер.

Красивото здание, разположено на централната улица "Рингщрасе", е ценно не само за любителите на музиката, но и за всички, които се интересуват от архитектура и въобще от изкуство. Преди промените, наложени от разпространението на коронавируса, 280 хиляди души годишно са посещавали и разглеждали този храм на австрийска култура, който през миналата година отбеляза 150-годишния си юбилей.

Сградата е проектирана в стил неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. В началото виенчани не харесват архитектурния стил и сградата е обект на абсурдни, дори обидни квалификации. Няколко години по-късно тя все пак е оценена по достойнство и се превръща във водеща културна институция и един от символите на Австрия. Освен че е музикално средище със световна слава, във Виенската държавна опера са изложени и много ценни произведения на изкуството.

От 8 февруари една от най-престижните оперни сцени в света отново ще бъде достъпна за посетители, но при условие, че намаляването на ръста на заболеваемостта позволи планираното от правителството разхлабване на противоепидемичните мерки.

Посещението ще е безплатно. Екскурзиите из сградата на операта включват и разходка из ремонтираното фоайе на операта, в което сега се намират касите и магазинът за сувенири. Работното време ще се актуализира ежедневно на страницата на Виенската държавна опера.

За тези, които все пак предпочитат да си останат вкъщи, ще продължи излъчването на представления от празната зала по телевизията или в стрийминг платформата на операта.

„Фактът, че по този начин операта продължава да живее и да поддържа интереса на зрителите, е изключително важен“, обяснява Рошчич. В същото време той е убеден, че това не е желаният модел за работа в бъдеще. Целта на ръководството на операта и на артистите е възобновяването на представленията в зала пред публиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още