IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Винените напитки в руските магазини може да поскъпнат с 20%

Засега проектът на финансовото министерство среща отпор

15:56 | 02.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Да бъдат изравнени минималните цени на дребно на шампанското и пенливите винени напитки (които съдържат поне 50% винени материали) – това предвижда проект на руското финансово министерство, информира „Известия“.

Това предложение е записано в проект на ведомството от края на 2016 г., по който тече съгласуване с Министерството на икономическото развитие.

В момента в магазините минималната цена на шампанското е 164 рубли за 0,75 л (4,50 лв.) и финансовото министерство не планира да я повиши, въпреки че производителите настояват за поне 180 рубли (4,90 лв.).

Цената на винените напитки по лавиците на магазините е на ниво от 130 рубли за 0,75 л (3,50 лв.) или с 20% по-малко спрямо най-евтиното пенливо вино или шампанско.

При съгласуването проектът е получил отрицателно становище от Министерството на икономическото развитие, тъй като винените напитки, включително газираните, не са обхванати от регулацията за минимални цени.

В момента данъчното облагане за вино и винени напитки е 14 рубли за литър. Напитките на основата на вино съдържат само 50% вино и така акцизът е значително по-нисък. Акцизът върху шампанското пък е 36 рубли за литър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още