IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivendi планира отделянето и листването на Universal Music Group

Цената на акциите на френската компания записа най-големия ръст в историята си

18:38 | 15.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick Fallon/Bloomberg

Акциите на Vivendi записаха най-големия ръст в историята си, след като компанията обяви, че може да отдели най-печелившото си звено – Universal Media Group, до края на годината, пише Bloomberg.

Стойността на книжата на базираната в Париж компания се повиши с 24%, което се оказа най-големият ѝ дневен ръст, откакто са листнати през 1989 г. Цената на акциите на Bollore, мажоритарният акционер на Vivendi, скочи с 18%.

Компанията е планирала да листне подразделението до началото на 2023 г. Новината беше обявена, след като стана ясно, че е завършена продажбата на 10% дял на консорциум, воден от Tencent Holdings, която оцени най-голямата музикална компания в света на 30 млрд. евро. Водената от Tencent група вече притежава 20% от звеното.

Vivendi заяви още, че ще обмисли разпределянето на 60% от акционерния капитал на UMG на своите акционери.

Universal Music печели от нарастващата популярност на музикалния стрийминг, който спаси индустрията от продължилия десетилетие спад. Този успех ограничи удара от спада на приходите от реклама и издателска дейност на френската медийна компания.

Присъствието на публичния пазар може да даде на UMG повече финансови възможности да се конкурира с играчи като Warner Music Group и Sony Music Entertainment.

Акционерите ще бъдат призовани да одобрят плана по време на заседание на 29 март, обяви Vivendi, допълвайки, че водената от Tencent група подкрепя идеята за публичното предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още