IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Испания издирват собственик на цигулка Страдивариус за 3 млн. евро

Музикалният инструмент е бил конфискуван преди 11 години при спецакция

12:52 | 09.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Гражданската гвардия в Испания иззе в хода на спецоперация през 2007 година цигулка, която най-вероятно е била изготвена от легендарния лютиер Антонио Страдивари и сега издирва нейния собственик, пише в.Pais, цитиран от БТА.

Музикалният инструмент е оценен на 3 милиона евро. Преди 11 години силите на реда получили информация за намерението на румънски граждани да продадат цигулката в Андалусия. При това дотогава нямало сведения за откраднат Страдивариус или за намерението на законния му собственик за продажба. При проведената операция с участието на силите на реда и на агенти под прикритие музикалният инструмент в крайна сметка бил иззет.

След това цигулката била подложена на експертна оценка, като двама специалисти се произнесли, че това е имитация от по-късна дата, след като е починал Страдивари. Но други експерти оцениха стойността на инструмента на 3 милиона евро като заявиха, че става дума за оригинал. Сега конфискуваната вещ фигурира на сайта на Гражданската гвардия като автентичен. В интернет портала се качват сведения за иззети произведени на изкуството.

Конфискуваната цигулка понастоящем се намира в подразделението на Гражданската гвардия в гр. Кордоба. След 11 години съдът трябва да реши каква ще бъде по-нататъшната й съдба.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още