IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властови игри раздират най-голямата компания за очила в света EssilorLuxottica

Засилващият се мениджърски сблъсък между италианската и френската част заплашва да подкопае сливането

10:22 | 22.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на EssilorLuxottica изтриха ръста в цената си, генериран след сделката, която създаде най-голямата компания за очила в света, тъй като засилващият се мениджърски сблъсък между италианската и френската част заплашва да подкопае сливането, съобщава Bloomberg.

Цената на акциите спадна с 5,8% до най-ниското си ниво от над 2 години. Леонардо дел Векио – най-големият акционер в компанията, заяви в сряда, че изпълнителните директори на Essilor нарушават условията на сделката и корпоративното управление на компанията.

Заместник-председателят Юбер Саниер отвърна на удара в четвъртък, твърдейки, че действията на Дел Векио отразяват „реален опит да поеме контрол над новата група“. Френският изпълнителен директор обвини италианската инвестиционна група Delfin в „погрешни обвинения срещу управлението и мениджмънта на групата“.

83-годишният италианец милиардер води спор със Саниер за това кой трябва да води слятата компания. Спорът се разгорещи на среща на борда в понеделник и заплашва да провали обединяването на италианския производител на очилата Ray-Ban с най-големия производител на лещи в света – френската Essilor.

“Трудно ще е да се преодолеят разделенията на върха на EssilorLuxottica”, пише Джеймс Гринич, анализатор в Jefferies. “Управлението остава най-важното препятствие“, което да привлече инвеститори към акциите.

Мениджърите на Essilor се противопоставят на предложението на Дел Векио Франческо Милери да бъде следващият главен изпълнителен директор, посочва Le Figaro. Delfin заяви в сряда, че някои представители на Essilor нарочно не позволяват на компанията да управлява равния си дял в мениджърските органи.

Акциите на EssilorLuxottica са изгубили около четвърт от стойността си от завършването на сливането на 1 октомври, основно заради твърденията за несъгласия между двете страни.

Дел Векио се съгласи правото му на глас да бъде ограничено до 31%, а Delfin и Essilor да имат равно представителство в борда на новата компания и във властта на топ мениджърите.

Дел Векио заяви, че в понеделник се е оплакал на среща на борда, че Essilor е нарушила пакта, се казва в интервю в Le Figaro. Саниер, който бе главен изпълнителен директор на Essilor, е избрал четирима ключови мениджъри, идващи от френската компания, през януари, а Дел Векио е разбрал за договорите им едва преди две седмици, допълва той за френския вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още