IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещият производител на диаманти в света намалява цените

Отстъпките при големите камъни достигат близо 10%

22:01 | 24.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

De Beers реши най-сетне да намали цената на диамантите си в опит да стимулира продажбите, след като коронавирусната пандемия парализира индустрията, предава Bloomberg.

Компанията, която е водещ производител в света, е уведомила клиентите си, че понижава цените за по-големи камъни с близо 10% при продажбите си от началото на тази седмица, съобщават запознати източници, пожелали да останат анонимни, тъй като подробностите са от частен характер.

Говорител на De Beers е отказал коментар.

Компанията, която е подразделение на Anglo American, и руският й конкурент Alrosa PJSC опитваха да защитят цената на скъпоценните камъни, след като пандемията нанесе удар на сектора. Заради затварянето на магазините за бижута и спирането на глобалните пътувания цялата диамантена индустрия замръзна.

През второто тримесечие De Beers и Alrosa са продали сурови диаманти на обща стойност 130 млн. долара, което представлява спад спрямо 2,1 млрд. долара година по-рано.

De Beers намали цената на необработените диаманти над един карат - размерът, който обичайно дава шлифован скъпоценен камък от около 0,3 карата, съобщават запознати източници. Компанията задържа цената на по-малките камъни, тъй като има твърде малко търсене, а понижаването на стойността е малко вероятно да го стимулира, съобщиха нейни представители.

Преди да намали цените De Beers е направила големи компромиси с обичайните си правила за продажби, като е позволила на клиентите да се отказват от договори и да разглеждат диаманти на алтернативни локации. Но по-малките конкуренти продават с отстъпка от 25%, изяждайки пазарния дял на компанията.

Понижаването на цените показва вярата на De Beers, че сега има търсене макар и на по-ниски цени. Повечето големи компании за рязане и шлифоване на диаманти не са купували съществени количества камъни от февруари насам и запасите им се изчерпват. 

Дали в крайна сметка индустрията ще се възстанови, ще зависи от това дали клиентите ще се завърнат в бижутерските магазини. Макар че търсенето в Китай се възстановява, САЩ остават най-значимият пазар, съставляващ близо половината от всички продажби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още