IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Война за "уискито от Тенеси" - Jack Daniel's срещу Diageo

Миналата година в щата Тенеси беше гласуван закон, който за първи път дава юридическо определение на "уискито от Тенеси"

11:56 | 25.03.14 г.
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Чаши с уиски в дестилационната фабрика на Jack Daniel&#39;s в Тенеси.&nbsp;</span><em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Чаши с уиски в дестилационната фабрика на Jack Daniel's в Тенеси. Снимка: архив Ройтерс

Два гиганта за производство на уиски – американският Jack Daniel's и британският Diageo – си обявиха война за наименованието "уиски от Тенеси", предаде Франс прес.

Има атака срещу уискито от Тенеси, твърди Brown-Forman - предприятието, което всяка година произвежда около 11 милиона кашона Jack Daniel's.

По негово настояване миналата година в щата Тенеси беше гласуван закон, който за първи път дава юридическо определение на "уискито от Тенеси". Това наименование вече е запазено за алкохола, произведен в щата от най-малко 51 процента царевица, отлежало в бъчви от младо дъбово дърво, преминало през огъня и филтрирано през дървени въглища от кленово дърво. Такава е рецептата на Jack Daniel's.

От това се засегна Diageo - световният лидер на алкохолните напитки, производител на уискито Johnnie Walker, водката Smirnoff и ирландската бира Guinness.

През 2013 г. групата е продала чрез филиала си George Dickel само 130 хил. кашона "уиски от Тенеси". Тя обаче се зае да оспори закона, който според нея облагодетелства несправедливо нейния конкурент.

Вицепрезидентът на Diageo в Северна Америка Гай Смит изтъква, че "чрез коварни маневри Brown-Forman е убедил законодателите да определят уискито от Тенеси според рецептата на Jack Daniel's, отхвърляйки гъвкавостта при производството на уиски в продължение на 130 години в щата Тенеси" и възпрепятствайки иновациите. За днес са насрочени изслушвания по спора в местния парламент.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още