IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната с алуминия засегна и канадската крафт бира

Канада, която е третият най-голям производител в света на алуминий, трябва да внася над 2 милиарда кенове от този метал годишно, основно от САЩ

10:03 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Канадските пивовари, произвеждащи крафт бири, се безпокоят от недостиг на алуминиеви кенове заради по-високите мита върху вноса на алиминиеви продукти от САЩ от началото на юли, предаде Франс прес. Те вярват, че ще са първите жертви на митата.

"Времената за пивоварите са много трудни", твърди пред AFP президентът на Асоциация "Бира Канада" Люк Харфорд, който защитава интересите на индустриалците от сектора. 

Към американските мита се добавят увеличението на данъка върху бирата в страната и бъдещата конкуренция на канабиса, който Канада легализира от 17 октомври, припомня БТА. Производните продукти като напитки на базата на канабис ще го последват в началото на 2019 година.

Канада, която е третият най-голям производител в света на алуминий, трябва да внася над 2 милиарда кенове от този метал годишно, основно от САЩ, според официални данни на правителството.

Отава отговори на американските мерки, като наложи на свой ред вносни мита върху вноса на алуминиеви продукти от САЩ. Като резултат от санкциите канадските производители на бира не само си плащат кеновете по-скъпо, но трябва да се изправят и пред опасността от прекъсване на доставките.

Това се случва в момент, в който консумацията на бира в кенове се увеличава все повече в Северна Америка и особено в Канада, където е нараснала с 4,3% през миналата година спрямо спада от 10,7% в потреблението на бирата в бутилки.

Според Харфорд производителите на сода, които също използват много кеновете, са започнали да се запасяват, откакто Канада обяви преди месец, че ще вдигне митата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още