IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече американски музеи разчитат на руски и индийски милиардери

Богатите азиатци влизат в управата на музеите, помагайки им да договарят кредити и да се справят с бюрократичните дела в чужбина

20:28 | 04.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В борда на музея &quot;Соломон Гугенхайм&quot;&nbsp;членуват трима международни настоятели: финландецът Карл Густаф Ехнрут, Димитрис Даскалопулос - председател на Гръцката федерация на предприятията, и&nbsp;руският олигарх Владимир Потанин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В борда на музея "Соломон Гугенхайм" членуват трима международни настоятели: финландецът Карл Густаф Ехнрут, Димитрис Даскалопулос - председател на Гръцката федерация на предприятията, и руският олигарх Владимир Потанин. Снимка: Ройтерс

През 2011 г. руският милиардер Леонид Микелсон подпомогна финансирането на гигантска арт инсталация от неръждаема стомана по време на юбилейната изложба на белгийския актьор Карстен Хьолер в Новия музей за съвременно изкуство в Ню Йорк. Изложбата бе най-популярната в 35-годишната история на музея.

Миналия месец Микелсон, чието състояние се оценява на 16,2 млрд. долара, бе избран за член на борда на настоятелите на музея, пише Bloomberg. 

В момента около 20% от членовете на бордовете на настоятелите на музеите в САЩ са чужденци. Сред тях са нови попълнения като Олимпио Перейра, главен изпълнителен директор на бразилското поделение на Credit Suisse Group AG, и Ханк Латнер - управляващ директор на Shiplake Development Company в Торонто, Канада.

Освен чрез кампании за набиране на средства и дарения международните участници в управата на музеите им помагат и да договарят кредити и да се справят с бюрократичните дела в чужбина.

Сред международните настоятели на музея "Метрополитън" в Ню Йорк е и Алехандро Санто Доминго - колумбийски милиардер със състояние от 13,8 млрд. долара.

В Asia Society 12 от 45-имата настоятели не са американци, като има представители на държави като Китай, Япония, Сингапур и Малайзия. През 2011 г. организацията избра строителния предприемач от Хонконг Рони Чан за съпредседател на борда, в който членуват и индийският милиардер Джамшид Годреж и Ли Хун-ку, бивш посланик на Южна Корея в САЩ.

Руският олигарх Владимир Потанин пък се присъедини към борда на музея "Соломон Гугенхайм" през 2002 г. В него членуват и още двама международни настоятели: финландецът Карл Густаф Ехнрут, който бе избран през 2008 г., и Димитрис Даскалопулос - председател на Гръцката федерация на предприятията, избран през 2009 г.

Потанин е главен изпълнителен директор на OAO GMK Norilsk Nickel - най-големият производител на никел в света. Състоянието му се оценява на 14,5 млрд. долара. През 2005 г. благотворителният му фонд финансира хитовата изложба на музея "Русия!", която привлече 405 780-има посетители.

И това не е всичко - Даша Жукова, приятелката на руския милиардер Роман Абрамович, откри Гаражния център за съвременна култура в Москва през 2008 г. На следващата година тя бе избрана за член на борда на настоятелите на Музея на изкуството в Лос Анджелис.

За руските милиардери членството в подобни бордове в Америка носи социален престиж, връзки и възможност да оформят бъдещето си. Още повече, че повечето руски музеи се управляват и финансират от държавата, като не купуват изкуство, не приемат дарения и на практика са в стагнация.

В Музея на съвременното изкуство в Лос Анджелис има поне четирима чуждестранни настоятели, включително украинският милиардер Виктор Пинчук, присъединил се през 2009 г. и Еуженио Лопес - наследник на създателите на мексиканския производител на плодови сокове Jumex Group, станал част от управата на музея през 2005 г.

Тина Амбани, бивша боливудска звезда и основател на фондацията за изкуства "Хармония" за съвременни артисти, стана първият чуждестранен настоятел в музея "Пийбоди Есекс" в Салем, Масачузетс, през 2008 г.

Музеят започва да купува индийско изкуство още през 1800 г. и притежава една от най-големите колекции на съвременно и модерно индийско изкуство извън пределите на страната. Съпругът на Амбани, Анил Амбани, има състояние, оценявано на 5,7 млрд. долара и е по-малък брат на най-богатия индиец Мукеш Амбани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още