IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки втори германец още пази излезлите от обращение марки

Причините са много различни - носталгия, колекционерски страсти или дори забрава къде са сложени парите

16:05 | 25.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Почти 14 години след влизането в еврозонота всеки втори германец (54%) още пази излезли от обращение марки, съобщава DPA, като се позовава на проучване на YouGov. Стойността им е в размер на няколко милиарда.

Според данните на централната банка на Германия Bundesbank към края на ноември 2015 година все още не са били обменени 168 млн. банкноти и 24 млрд. монети. Изчисленията показват, че стойността ми е около 12,9 млрд. марки или 6,6 млрд. евро.

За причините тези излезли от обращение пари още да не са обменени, можем само да гадаем, подчертава DPA. Не е за пренебрегване фактът, че германската марка често беше използвана за защита на спестяванията в държави от бившия социалистически блок.

Друго обяснение е носталгията и колекционерските страсти. В някои от случаите стойността на запазените марки е толкова малка, че притежателите им не намират смисъл да отидат и да ги обменят.

DPA посочва, че някои може просто да са забравили къде крият стари марки или наследниците им не знаят за тях.

Валутният съюз на ЕС беше създаден през 1999 година. Единната европейска валута замени националните валути на страните, участващи в него от 2002 година. Стойността на германската марка беше фиксирана при 1,95583 марки за едно евро. Именно при този курс всеки, които притежава излезлите от обращение марки, може да ги обмени във всеки клон на Bundesbank без ограничение във времето. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Саше , има български правописен речник...преди да пишеш тука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
alexander1
преди 8 години
Колега, явно ти си неграмотен. Пише се "обрАщение" с "А", тук не става дума за обръщение. Изложи се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 8 години
Явно хората смятат че винаги може да ги обрАщат е евро, нищо че са излезли от обрАщение. А и един ден всичко се обрАща. Както се пееше в песента на Щурците: ,,...някой ден всичко се обрАща и тогава само спомена се врАща...'' Неграмотността все още не е порок...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още