IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка сeдмица в Китай се появяват петима нови милиардери

Тази година натрупаното богатство е повече, отколкото през предходните пет години, взети заедно

11:15 | 20.10.20 г.
<p>
	<em>На снимката:&nbsp;Джак Ма, основател на Alibaba,&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

На снимката: Джак Ма, основател на Alibaba, Qilai Shen/Bloomberg

Броят на новите милиардери в Китай се увеличава с рекордни темпове въпреки ударите, които икономиката понесе от пандемията с коронавирус, благодарение на покачващите се цени на акциите и поредицата от нови листвания, съобщава Ройтерс.

Списъкът на Hurun China Rich 2020 също показва ускореното преминаване на Китай от традиционните сектори като производството и недвижимите имоти към електронната търговия, финтех и други нови икономически индустрии.

Джак Ма, основател на Alibaba, запазва първото място за трета поредна година, като личното му богатство е скочило с 45% до 58,8 млрд. долара отчасти поради предстоящото мегалистване на финтех гиганта Ant Group.

Очаква се Ant да увеличи богаташите с вероятно най-голямото IPO в света, тъй като планира да набере около 35 млрд. долара чрез двойно листване в Шанхай и Хонконг.

Съвкупното богатство на хората от списъка на Hurun China Rich - с индивидуално ограничение на богатството от 2 милиарда юана (299,14 млн. долара) - възлиза на 4 трилиона долара, повече от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Германия, според Рупърт Хогеверф, председател на Hurun Report.

Тази година натрупаното богатство е повече, отколкото през предходните пет години, взети заедно, като китайските милионери увеличиха богатството си с 1,5 трилиона долара, което е приблизително половината от размера на БВП на Великобритания.

Процъфтяващите фондови пазари и вълната от нови листвания създаваха по пет нови доларови милиардери в Китай на седмица през изминалата година, се казва в изявление на Хогеверф.

„Светът никога не е виждал толкова много милиарди, създадени само за една година. Китайските предприемачи са се справили много по-добре от очакваното. Въпреки COVID те достигнаха до рекордни нива“, заявиха от Hurun Report.

Според данни на PwC и UBS милиардерите само в САЩ притежават по-голямо общо богатство от тези в континентален Китай.

Китай ускори реформите на капиталовия пазар, за да подпомогне икономиката, засегната от вируса, да ускори икономическото преструктуриране и да финансира „технологична война“ със САЩ, пише още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още