IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият по големина диамант в историята ще стане част от бижутата на Louis Vuitton

Миналата година компанията откри 1,758-каратовия диамант Sewelo в мина в Ботсвана

21:30 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Източник: Pixabey</em></p>

 Източник: Pixabey

Вторият по големина диамант, открит в света до този момент, ще бъде срязан, полиран и превърнат в част от колекцията бижута на Louis Vuitton (LV), съобщава Bloomberg.

Lucara Diamond, компанията, която миналата година откри 1,758-каратовия диамант Sewelo в мина в Ботсвана, заяви, че е сключила сделка с луксозната марка и с производителя на диаманти в Антверпен HB Company. Не е ясно колко ценни ще бъдат полираните камъни. По-рано Lucara съобщи, че Sewelo не е от типа диаманти, от който могат да се направят най-добрите според стандартите бижута.

Lucara ще получи „нематериална“ авансова такса и ще притежава 50% от полираните диаманти от Sewelo. Наименованието на скъпоценния камък означава „рядка находка“ на езика, който се говори в Ботсвана, и е с размер, приблизително равен на тенис топка.

Louis Vuitton се стреми към изящни бижута, откакто отвори своя флагман магазин на парижкия площад „Вандом , където се намират и бутиците на Cartier и Boucheron,  и откакто отделът й по дизайн се оглавява от Франческа Амфитийтроф.

Актрисата от „Игра на тронове“ Софи Търнър и звездата от „Планината Броукбек“ Мишел Уилямс позират за снимките от  последните кампании за колиета и обеци на LV , често изобразяващи разпознаваемите цветя от монограмата на луксозната марка.

През 2015 г. Lucara намери 1,109-каратовия Lesedi La Rona, който по онова време беше вторият по големина в света и в крайна сметка беше продаден за 53 млн. долара. Мината е добила и 813-каратов камък, който й е донесъл рекордните 63 млн. долара. Тези двa скъпоценни камъка са били от много по-ценния тип IIa.

Най-големият открит до момента диамант е 3,106-каратовия Кулинан, намерен близо до Претория в Южна Африка през 1905 г. От него са направени няколко полирани скъпоценни камъка, част от които украсяват кралските скъпоценности, изложен в Тауър в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още