IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки силното присъствие Netflix си тръгна само с две награди „Оскар“

Статуетките във водещите категории отидоха при южнокорейската комедия „Паразит“ инейния режисьор Пон Джун-хо

12:14 | 10.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пон Джун-хо със своята награда след церемонията.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;EPA/DAVID SWANSON</em></p>

Пон Джун-хо със своята награда след церемонията. Снимка: EPA/DAVID SWANSON

Южнокорейската комедия „Паразит“ стана големият победител на тазгодишните награди на Американската филмова академия. Лентата влезе в историята с това, че е първият чуждоезичен филм, който печели престижната награда „Оскар“ за най-добър филм.

Пон Джун-хо получи статуетка и в категорията за най-добър режисьор на 92-рата церемония по връчване на престижните филмови награди. Неговият филм също така бе отличен и за най-добър сценарий и най-добър чуждестранен филм.

Победата на южнокорейската лента е крайъгълен камък за глобализацията на Холивуд, където традиционно на преден план се поставят англоезични заглавия.

Изненадващата победа на „Паразит“ напомни успеха на „Лунна светлина“ от 2017 г. - не много известна лента, продуцирана от по-малко студио. До момента „Паразит“ е генерирал едва 35 млн. долара в американския боксофис, въпреки че на световно ниво приходите от билети достигат 165 млн. долара.

Победата със сигурност ще бъде от полза за американския му дистрибутор на филма Neon и вероятно на Hulu. Компанията подписа договор с Neon през 2017 г. за разпространение на заглавия след тяхното излъчване по кината. Оттогава Neon издаде някои изключително успешни филма, сред които „Honeyland“, който бе номиниран за две награди „Оскар“ тази година, както и „Аз, Тоня“, който спечели награда на Академията миналата година за превъплъщението на Алисън Джени.

Наградите „Оскар“ все повече се възприемат като битка на новото и старото в Холивуд. Тази година Netflix беше студиото с най-много номинации (24), влагайки усилия и ресурси в рекламирането на двата свои филма в надпреварата за най-добра лента - „Брачна история“ и „Ирландецът“. Вторият филм, дело на ветерана в режисурата Мартин Скорсезе, обаче не можа да спечели нито една статуетка, въпреки че бе номиниран в десет категории.

В списъка на Netflix наградите бяха само две – за документалния „American Factory“ и за най-добра женска поддържаща роля за Лора Дърн в „Брачна история“.

Netflix не беше единствената платформа за стрийминг, която се беше прицелила в наградите. Разпространяваната от Amazon.com лента „Клетниците“ беше номинирана за най-добър чуждоезичен филм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още