IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросът с броя на жените в управленските звена се повдига и във Великобритания

Доброволно увеличаване дела на жените във фирмите предлага бивш британски министър, за да не бъдат взимани законови мерки подобно на други страни

12:37 | 24.02.11 г. 3
Въпросът с броя на жените в управленските звена се повдига и във Великобритания

Доброволно увеличаване дела на жените във фирмите предлага бивш британски министър, за да не бъдат взимани законови мерки, подобни на въведените в други страни.

Компаниите във Великобритания трябва да удвоят броя на жените в ръководните звена до 2015 година, за да не се налага правителството да взима мерки, пише BBC News. Подобни законови мерки вече са взети от редица страни, сред които Франция, Испания и Норвегия.

Байрън Дейвис, бивш банкер и министър на търговията и инвестициите във Великобритания до май 2010 година, призова компаниите от двата индекса FTSE 100 и 250 да повишат дела на жените в управителните си бордове до 25% до 2015 година. Стъпки по прилагането на законови мерки във връзка с този въпрос засега не са предприети, като се разчита на доброволното съгласие на компаниите да делегират повече права на повече жени.

Според проучване на института по мениджмънт Chartered Management Institute препоръката ще бъде приета „доста нервно“ от бизнеса сега.

Байрон Дейвис, който е запазил политическото си влияние, призова управителите на компании да съобщят решението си дали са съгласни да поставят сред целите си „назначаване на ръководни позиции на талантливи и умни жени“.

„Понастоящем 18 компании от FTSE 100 нямат нито една дама на ръководен пост, а близо половината от всички компании в FTSE 250 нямат жена в борда на директорите“, обяснява лорд Дейвис.

 


„Необходима е радикална промяна в начина на мислене на бизнес обществеността, ако искаме да настанат промените, от които се нуждаем.“

„Компаниите приемат радушно факта, че все още няма задължителни квоти и законови изисквания за броя на жените в борда на директорите“, казва управителят на института по мениджмънт Рут Спелман.

„Все още са нужни много стъпки, които да бъдат извървени, за да се научат компаниите да се възползват напълно от потенциала на служителите си. В противен случай ще загубят повече, отколкото ще спечелят.“

Освен че настоява за по-силно присъствие на жените на корпоративната стълбица, Байрон Дейвис иска акционерите да подпишат кодекс и за повишаване на броя на жените в листите с кандидати за едно работно място.

„Това е въпрос, който е от значение за целия бизнес, не е само с етична насоченост, нужно е да има по-добра диверсификация в бизнеса във Великобритания“, казва Лесни Уилкин, управляващ директор на Hay Group – консултантска фирма, която разработва стратегии за управление на всички нива.

“Най-простият пример е, че добре диверсифицираният екип е по-ефективен и се управлява по-стабилно.“

През 2009 година делът на жените в управителните звена на компаниите от FTSE 100 е бил 12,2%. В компаниите, включени в индекса FTSЕ 250 делът им е дори по-малък – едва 7,3%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
luben
преди 13 години
ето отговор, който трябва да получи лорд Дейвис:http://***.cypress.com/?rID=34986In the letter, Sister Doris, speaking for the Sisters of St. Francis of Philadelphia as a Cypress shareholder, expressed the view that a company "is best represented by a Board of qualified Directors reflecting the equality of the sexes, races, and ethnic groups." The letter went on to say that it is the congregation's policy "to withhold authority to vote for nominees of a Board of Directors that does not include women and minorities."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoicho_Pampoff
преди 13 години
този въпрос беше повдигнат преди доста време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
Туй е бизнес, а не държавна политика!Че и специален закон, глупости на търкалета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още