IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път: Adidas мина печалба от 1 млрд. евро

Акциите на компанията се изстреляха с над 7 на сто и поведоха германския индекс DAX

11:44 | 08.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За първи път в корпоративната си история включеният в състава на германския борсов индекс DAX спортен концерн Adidas успява да мине границата от 1 млрд. евро по отношение на годишната си печалба. След успешната година компанията вдига летвата по-високо и поставя по-високи цели.

Данните се посрещнаха добре на пазара, като още в предборсовата сесия цените скочиха с над 3%. Минути след началото на редовната сесия във Франкфурт акциите се изстреляха със 7,01 на сто, или 11,20 евро, до 171 евро за брой.

Дивидентът за изминалата 2016 г. също е повишен значително – от 1,6 на 2 евро за акция. Това става възможно заради
отличната минала година и очевидно добрите перспективи за идващите няколко години.

Нетната печалба през миналата година възлиза на 1,02 млрд. евро след печалба в размер на 720 млн. евро през 2015 г. Това е по-висок от очакванията на анализаторите ръст, които бяха средно за 995 млн. евро. Оперативната печалба възлиза на 1,5 млрд. евро – с цели 40% над миналогодишната, предава DPA.

По отношение на приходите базираната в Херцогенраух компания се облагодетелства от ниските разходи за материали, по-високите цени на продуктите си и не на последно място от двете големи спортни събития, които са насърчили бизнеса – Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри в Бразилия.

Като цяло през 2016 г. приходите от продажби нарастват с 14 на сто до 19,3 млрд. евро. Ако не се вземат предвид валутните колебания, нарастването е дори от 18 на сто. Основната марка Adidas расте динамично, докато специализираната във фитнеса Reebok отчита спадове.

Новият главен изпълнителен директор Каспер Рорстед повиши дългосрочната прогноза за компанията. До 2020 г. под ръководството на датчанина компанията възнамерява да расте с между 10 до 12 на сто по отношение на приходите. По отношение на печалбата компанията се стреми към ръст от 20 до 22 на сто годишно. За 2017 г. се очаква печалба от 1,225 млрд. евро и ръст на приходите между 11 и 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още