IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път азиатските милиардери надминават по брой американските

САЩ обаче продължават да водят по концентрация на богатството

21:42 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Богатството на световните милиардери се увеличава отново през 2016 г. благодарение в голяма степен на възстановяването на цените на суровините. Растежът е концентриран основно в няколко големи индустрии, пише MarketWatch.

Общото богатство на милиардерите в света нараства със 17% през 2016 г. до 6 трлн. долара, което компенсира спада от 5% през 2015 г., според проучване, публикувано в четвъртък от UBS и PwC. Броят на милиардерите нараства в световен мащаб с 10% до 1 542 души, като броят на азиатските милиардери надхвърля този в САЩ за първи път.

Ръст е отчетен при производителите на основни ресурси  - с 31% през 2016 г., индустриите - с 28%, технологиите – с 23% и недвижимите имоти - със 17%.

„По-специално възстановяването на цените на суровините - Bloomberg Commodity Index нарасна с 11% през 2016 г., помогна да се увеличат милиардерите в минната, стоманодобивната и нефтената промишленост", казва се в доклада.
Индексът е в застой от началото на годината, но силното представяне на световните борси означава, че милиардерите вероятно няма да се разделят с богатството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още