IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на световната икономика не плаши италианска компания за луксозни яхти

Sanlorenzo се листна на борсата в Милано въпреки тревожните времена за богатите хора по света

22:46 | 13.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Pixabey</em></p>

Източник: Pixabey

Италианският производител на яхти Sanlorenzo, чиито продукти от ниската гама се продават на цени от 3,4 млн. долара, а най-луксозните достигат 20 млн. долара, избра да се листне на борсата през тази седмица, съобщава Bloomberg.

Това изглежда изненадващо на фона на тревожните времена за богатите хора по света. Възходът на популистите и сътресенията в глобалната търговия пораждат опасения, че бичият пазар на фондовите борси се приближава към своя край.

Масимо Пероти, който е начело на Sanlorenzo, изпитва такава страст към бизнеса си, че от години живее на една от своите яхти. Той не е обикновен корпоративен ръководител. Пероти е постигнал повече от удвояване на годишните продажби след придобиването на компанията през 2005 г., като успешно я управлява по време на световната финансова криза, когато разходите за луксозни стоки се свиха значително.

"Ръстът е доста забележителен", казва Уилям Матисън, редактор на базираната в Лондон медийна компания Superyacht.

Говорител на базираната в град Амелия компания Sanlorenzo отказа коментар.

Въпреки че през последните пет години яхтите са изпреварили частните самолети и изобразителното изкуство по данни на Deloitte, опасенията за глобалната икономика през последно време натежават и върху продажбите на луксозни плавателни съдове.

Предстоящите президентски избори в САЩ - най-големият пазар в света за продажби на яхти - само ще засилят това напрежение, а богатите семейства вече се запасяват с пари в брой поради страх от икономически спад. През октомври конкурентът на Sanlorenzo Ferretti се отказа от листване на борсата заради слабия пазар.

Sanlorenzo е "по-амбициозен" от Ferretti, тъй като всичките му яхти са персонализирани, заяви миналия месец Антонио Амендола, управител на портфейл в Acomea Sgr. Все пак „и двете компании ще пострадат от икономическия спад", добави той.

Цената на акциите на Sanlorenzo достигна 16 евро на 6 декември и остана почти непроменена във вторник по време на първия ден на компанията на борсата в Милано. Книжата обаче поевтиняха с 1,4% до 15,32 евро след края на борсовата сесия в четвъртък.

Преди листването Пероти продаде акции на стойност най-малко 115 млн. долара в оферта с цена в долната част на първоначалния диапазон. Оставащият дял на Пероти се оценява на около 350 млн. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

"Всички гледат развитието им.Те не са първата компания в яхтената индустрия, която става публична, но са първите, които са толкова известни", коментира Матисън.

Роден през 1960 г., Пероти първоначално е част от компанията Azimut Benetti на Паоло Вители, преди да се премести в Sanlorenzo, където живее в един от плавателните съдове на фирмата вече близо десет години.

Преди листването на Sanlorenzo той изкупи обратно дялове, които продаде на външни инвеститори след финансовата криза. Пероти вече включи и двете си деца сред собствениците на холдинговата компания.

Той каза миналия месец, че фирмата планира да разпредели до 40% от печалбата на инвеститорите чрез дивиденти. Въпреки че вероятно ще бъде най-големият печеливш, той казва, че това не е основният му мотив.

„Не ми пука дали имам толкова много пари“, сподели Пероти в интервю за италианския вестник Il Giornale , цитирано от Bloomberg. „Трябват ми само толкова, колкото да задоволя желанията си и да помагам на близките си“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още