IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за влизане във Венеция може да не е край на битката с круизните кораби

Пристанищните работници са притеснени, че ще изгубят препитанието си заради ограничението, което влeзe в сила от 1 август

13:02 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Когато първият круизен кораб от началото на пандемията премина през Венецианската лагуна миналия месец, стотици хора протестираха на сушата и в малки кораби, пише Ройтерс.

Няколко седмици по-късно правителството изглежда се вслуша и обяви, че за да се защити екосистемата и наследството на Венеция, круизните лайнери няма да могат да преминават през лагуната от 1 август. Ходът слага край на годините на политически колебания и явно поставя исканията на местни жители и на културни институции над тези на пристанищните работници и туристическата индустрия.

„За нас това е голяма победа. Мнозина ни сравниха с Давид срещу Голиат“, казва Томасо Качиари, член на активистката група No Grandi Navi ("Не на големите кораби").

Но битката може да не е приключила.

Докато активисти се тревожат от замърсяването и ерозията в града, който вече е в опасност заради повишаването на нивото на водата, пристанищните служители, които пострадаха от месеците на блокади, се страхуват за препитанието си.

„Това беше огромен удар, почувствах се ужасно“, коментира Антонио Велека, който работи за компания, управляваща багажите на пътуващите в круизни кораби във Венеция от 15 години. „Почувствах се така, сякаш съм изгубил сигурността в живота си“, допълва той, докато се взира през заключените врати на частично затворения терминал.

Корабите над 25 хил. тона няма да могат да преминават през плиткия канал „Джудека“, който опасва площад „Сан Марко“, най-известното място в града. Круизните лайнери обичайно тежат най-малко четири пъти повече.

Бъдещето остава несигурно. Рим прие няколко закона през последно време за ограничаване на достъпа на лайнерите до Венеция, но алтернативният пункт за акостиране все още не е готов.

Правителството иска да ускори изграждането на док в индустриалното пристанище близо до Маргера, но няма признаци, че той ще бъде завършен скоро.

Джейн да Мосто от групата „Ние сме тук, Венеция“, съсредоточена върху екологични и социални проекти, изрази задоволство от забраната на „чудовищните“ круизни лайнери, но се опасява, че това не е дългосрочно решение.

Филипо Оливети, управляващ директор на Bassani group, която предоставя пристанищни и туристически услуги, казва, че Венеция не може да оцелее без круизни кораби.

„Това просто е лудост за пристанище и район, които трупаха пари от пристанищни дейности, от морски трафик. Те ще се превърнат в нещо като малък яхт клуб“, отбелязва Оливети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още