IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете Испания, супер яхтите се стичат към Хърватия и Турция

Най-малко 63 мегаяхти плават край бреговете на Турция в момента

15:19 | 23.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Забравете Испания за лятна ваканция с изглед към Средиземно море. Хърватия и Турция са новите предпочитани дестинации за международни супер яхти, пише Bloomberg.

Някои европейски страни въвеждат отново ограничения с цел предотвратяване на ръст на случаите на COVID-19, затова ултрабогаташите се отказват от някои от традиционните си места за хвърляне на котва. Най-малко 63 мегаяхти плават сега край бреговете на Турция, най-големият брой от 2017 г. насам. Те са с 26 повече спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Bloomberg. Това е добра новина за страната, чиято валута достигна рекордно дъно на фона на ръста на изтичащите чуждестранни капитали.

140-метровата яхта Scheherazade е доплавала в Турция през уикенда. 100-метровата Madame Gu, за която се твърди, че е собственост на руския милиардер Андрей Скоч, и 85-метровата Pacific на втория по богатство човек в Русия Леонид Михелсон са сред останалите плавателни съдове, пуснали котва край бреговете на страната.

От дълго време Турция е любимо място на руските летовници. След като Русия отмени забраната за пътувания миналата седмица, 80 полета с 23 хил. туристи са пристигнали в Анталия само за един ден, съобщава турският вестник „Сабах“. В началните етапи на здравната криза Турция беше смятана от богаташите за убежище от COVID-19, което намери отражение и в нарасналия брой яхти през юли.

Хърватия и Гърция също привличат повече супер яхти, като броят им достига тригодишен връх. Най-големите плавателни съдове в Хърватия са 162-метровата яхта Eclipse на Роман Абрамович, четвъртата по дължина в света, и 116-метровата Ulysses, собственост на най-богатия човек в Нова Зеландия Греъм Харт. Сред новопоявилите се яхти край бреговете на Гърция са 95-метровата O’Pari и 110-метровата Radiant. Яхти Яхти

От другата страна на Средиземноморието Испания регистрира най-голям спад на броя на супер яхтите, като 26 от тях са напуснали крайбрежията й миналия месец. Най-голямата яхта в света, 180-метровата Azzam, собственост на президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа Бин Зайед ал-Нахаян напусна в началото на август бреговете на Кадис, след като завърши преустройството си в испанска корабостроителница няколко седмици по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още