IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават се нови арести по случая с FIFA, твърдят разследващите

Случаят поставя под въпрос съдбата на длъжностни лица от FIFA и на редица маркетинг мениджъри

09:40 | 31.05.15 г. 7
<p>
	Сеп Блатер.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сеп Блатер. Снимка: архив Ройтерс

Разследването за корупция на футболния ръководен орган преминава в нова фаза, която ще доведе до повдигането на обвинения срещу повече хора, заяви главният следовател на Службата за вътрешни приходи, цитиран от Bloomberg.

Начинът, по който се развива случаят, поставя под въпрос съдбата на девет длъжностни лица от FIFA и на пет спортни маркетинг мениджъри, които са обвинени в рекет и получаване на подкупи. Жалбата срещу тях беше подадена на 27-и май, твърди Ричард Уебър, ръководител на отдела за разследвания на IRS Criminal Investigation Division.

Обвинението, което привлече вниманието на целия свят, се случи само два дни преди FIFA да преизбере 79-годишния Сеп Блатер за президент. Така той получи нов четиригодишен мандат.

“Може би е трудно да се каже кой влиза в списъка за следващата фаза, както и какъв ще е графикът”, посочва Уебър в телефонно интервю. “Уверен съм, когато казвам, че случаят е в ход и ние очакваме допълнителни арести, обвинения и/или правни действия”.

IRS се присъедини към Федералното бюро за разследване и американските прокурори в Бруклин, Ню Йорк, които се занимават с разследването на случая. Твърди се, че спортни маркетинг мениджъри са взели повече от 150 млн. долара под формата на подкупи и рушвети в рамките на повече от 4 години за медийни и маркетингови права от футболни турнири.

“Много зависи от това как ще се развие делото оттук нататък, в зависимост от това дали други обвиняеми ще решат да сътрудничат, дали ще се появят нови свидетели по обвиненията”, посочва Уебър. “Има много фактори, които са извън нашия контрол, така че трудно да поставим специфична времева рамка. Но ние вече имаме доказателства, по които вече работим. Зависи от това как ще се наредят останалите парчета от пъзела”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ти да не си съдия, проблема е И в съда ... във всяка инстанция, примери мога да ти дам десетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Затова е румънката Маковей му го каза на Боко: важен е главният прокурор, ама Боко под диктовката на Пеевски си назначи Цаца. Румънците ще дърпат напред, България ще се влачи, защото не сме си изчистили къщичката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Съдът е три инстанции, различни съдии. Най-често издънките не са в съда, а в прокуратурата и МВР, които събират доказателства. Няма годни доказателства, няма и осъдителна присъда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Голяма конкуренция настана сред управленския елит. Едни престъпници отстраняват други престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
... изгърмяха в българския съд обаче :) което някак си беше очаквано, като знаем къв ни е съда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
alexx
преди 8 години
Преди време остраниха Доминик Строс Кан, шеф на МВФ, по подобна схема. Уж беше изнасилил някаква афроамериканка-прислужница в хотела, после всички обвинения отпаднаха, но ДСК беше свален от поста и естествено не го върнаха. У нас такива постановки правеше Цветан Цветанов, дясната ръка на Боко. Всичките му фишеци изгърмяха в съда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Има много фактори, които са извън нашия контрол, така че трудно да поставим специфична времева рамка на всичко..."Sorry...вие и без това сте навсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още