IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на Tui са по-малки от опасенията

Въпреки опустошителния спад на продажбите през зимата туристическата компания все още има 2,1 млрд. евро в касата си

12:18 | 09.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Силно засегнатият от пандемията туристически концерн Tui е забавил по-успешно от очакванията изтичането на капитали през последното тримесечие. Както обяви генералният директор Фриц Йосен, компанията е губела средно около 300 милиона евро на месец между октомври и декември. Преди това бяха очаквани загуби от между 400 млн. и 450 млн. евро.

„Със строга дисциплина на разходите и преориентиране на групата успяхме да намалим загубата през последното тримесечие“, обясни Йосен.

Като се вземат предвид увеличението на капитала, започнато в началото на януари, което вкара допълнителни 500 млн. евро в касата, и третият пакет за държавна помощ, Tui сега има ликвидност от 2,1 милиарда евро. Държавата предостави на групата общо 4,3 млрд. евро.

Благодарение на бързата кампания за ваксинация срещу коронавируса във Великобритания туристическата компания се надява на бързо възстановяване от пандемията. Летният сезон може да се възползва от много бързия процес на ваксинация на пазара, който е твърде важен за Tui, заявиха от компанията във вторник.

„Ваксинациите и бързите тестове позволяват да се сложи край на стагнацията в туризма“, обясни Йосен. Той се надява, че след предпазлив старт ще се отдели повече енергия за ваксинациите и наличие на бързи тестове и в други страни. Това би създало основата за връщане към отворените граници.

Приходите през последното тримесечие бяха дори значително по-ниски от очакваното и достигнаха 468 милиона евро. Преди това анализаторите очакваха средно 704 милиона евро - след 3,85 милиарда евро за същия период на миналата година.

Като коригиран оперативен резултат (EBIT) Tui показа загуба от 699 млн. евро. През съответното тримесечие на предходната година групата беше приключила традиционно губещия зимен бизнес със загуба от 147 милиона евро.

В резултат на увеличението на капитала руският мажоритарен акционер Алексей Мордашов успя да увеличи своя дял до 30,1 процента, както потвърди Tui. Олигархът обаче беше пощаден от задължително предложение за поглъщане, тъй като органът за финансов надзор Bafin го освободи от това задължение заради вноската за преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още