IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите от футбол ще струват на американската икономика повече от грипа

Неявилите се служители на работа в понеделник заради Super Bowl ще лишат бизнеса от 3 млрд. долара

13:36 | 06.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Philadelphia Eagles спечелиха тазгодишния финал&nbsp;Super Bowl. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Philadelphia Eagles спечелиха тазгодишния финал Super Bowl. Снимка: Ройтерс

Финалът на първенството по американски футбол Super Bowl в неделя е причина мнозина американци да не дойдат на работа в понеделник, а това е лоша новина за бизнеса в страната.

Според предварителни изчисления отсъствието от работа през първия ден от седмицата е струвало на работодателите над 3 млрд. долара в загубена производителност. Това показват данни на фирмата за обучение на кадри Challenger, Gray and Christmas, базирани на статистика за 67 млн. работещи. От тях става ясно, че очакванията са в понеделник работа да са пропуснали 16,5 млн. души, съобщава MarketWatch.

Ефектът на футбола обаче се простира отвъд Суперкупата. Загубите от продуктивността на служителите продължават през целия футболен сезон, което през 2016 г. е струвало на американската икономика общо 17 млрд. долара. Това е повече от разходите на бизнеса по тазгодишния грипен сезон в САЩ, които от Challenger очакват да са около 15,4 млрд. долара. 

Но служителите, които не са дошли на работа днес, представляват само една част от проблемите на работодателите. Challenger предвижда загуби от 1,78 млрд. долара заради идването по-късно на работа с един час или пропиляването на същия период от време в разговори за вчерашния мач или други дейности, които разсейват от работния процес.

Също така от компанията отчитат спад на продуктивността и в дните преди големия финал, тъй като хората правят планове къде и как ще го гледат, посочва още MarketWatch.

Най-силно тези ефекти се забелязват при служителите в районите Нова Англия и Филаделфия, от където са и двата отбора, участвали във финала - New England Patriots и Philadelphia Eagles. Само в тези два района загубите за бизнеса според Challenger ще възлизат на 194 млн. долара.

Super Bowl значително задминава другите големи спортни събития в САЩ що се отнася до загуби от производителност. От компанията за обучение на кадри очакват националният шампионат на NCAA по баскетбол през март да струва на работодателите 600 млн. долара.

В същото време загуби се трупат и от други събития извън спорта. Така например миналогодишното слънчево затъмнение е струвало на американската икономика 694 млн. долара от загуби на производителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още