IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради коронакризата лондонският „Арсенал" изтегли голям заем

Кредитът е за 120 млн. паунда от АЦБ и трябва да се върне до май

11:11 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/NEIL HALL</p>

Снимка: EPA/NEIL HALL

Лондонският футболен клуб „Арсенал" е взел краткосрочен заем на стойност 120 млн. паунда от Английската централна банка, за да покрие загубите и облекчи финансовото си състояние, повлияно от коронавируса, съобщават от клуба. Според клубната информация сумата трябва да бъде върната до май тази година.

Клубът е отговорил на изискванията на банката за финансиране на големи компании с висок кредитен рейтинг по време на пандемията. През юни големият му местен съперник от Северен Лондон „Тотнъм" изтегли заем на стойност 175 млн. паунда по същата схема - Covid Corporate Financing Facility (CCFF).

„Това е подход, подобен на този, предприет от големи организации в много индустрии, включително в спорта", се казва в част от съобщението на лондонския клуб.

Английската централна банка даде старт на програмата на 17 март 2020 г., като досега е отпуснала заеми на стойност над 20 млрд. паунда на около 100 компании.

Новата за „Арсенал“ кредитна линия е допълнение към кредитите, предоставени от собствениците Kroenke, Sports & Entertainment, които са позволили на клуба да рефинансира дълговете си за стадиона Emirates през август миналата година.

Основните разходи на „Арсенал“ са за заплатите на футболистите. Общите годишни възнаграждения на играчите възлизат на над 146 млн. паунда, изчислява Ройтерс, а най-скъпоплатен е Месут Йозил (който е напът да се върне в Турция). Халфът взима по 350 хиляди паунда на седмица (18,2 милиона паунда на година).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още