IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Christie's отложи продажбата на 85 картини на Миро

Португалия можеше да получи поне 36 млн. евро от аукциона

14:31 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Произведенията на испанския художник Хуан Миро бяха собственост на банката BPN. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Произведенията на испанския художник Хуан Миро бяха собственост на банката BPN. Снимка: Ройтерс

Лондонската аукционна къща Christie's спонтанно и внезапно отмени във вторник вечер планираното наддаване за 85 картини на испанския художник Хуан Миро часове преди старта на събитието. Продавач щеше да бъде Португалия. 

Въпреки че преди това административен съд в Лисабон бе дал зелена светлина за спорния търг, продажбата на държавната колекция е стопирана - според Christie's заради продължаващи спорове в самата Португалия, предава AFP. 

Произведенията на Хуан Миро бяха собственост на банката BPN, която бе национализирана през 2008 г., след като отчете високи загуби. В колекцията влиза и известната картина "Жените с птиците", чиято стойност се оценява от Christie's на до 8,4 млн. евро. Според аукционната къща става дума за една от „най-пълните и най-впечатляващите колекции на испанския художник, които някога са предлагани на търг“.

Аукционната къща оценява стойността на колекцията на общо повече от 30 млн. паунда (36,4 милиона евро). Опозицията и културната сцена в Португалия обаче се обявиха остро срещу разпродажбата на „културното богатство на страната“. По инициатива на няколко социалистически депутати Главната прокуратура е поискала от Административения съд в Лисабон съдебна забрана срещу продажбата, но съдът отхвърли иска във вторник.

В късните следобедни часове обаче Christie's заяви, че заради "правната несигурност", която е резултат от спора между португалското правителство и депутати от опозицията, продажбата няма да може да се проведе, както е било планирано. „Ние носим отговорност към нашите клиенти за това техните права на собственост да бъдат прехвърлени без никакви проблеми", казва компанията в изявление.

Португалското правителство защити спорната продажба на колекцията, позовавайки се на изтънения държавен бюджет. През 2011 г. Португалия поиска международна финансова помощ в размер на 78 млрд. евро и в замяна се задължи да въведе мерки за строги икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още