IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо футболната звезда Гризман прекрати договора си с Huawei

Това е първият случай, в който топ спортист обръща гръб на важен спонсор по политически причини

08:45 | 14.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Френският национал по футбол Антоан Гризман по време на награждаването му със златен медал на Световното първенство през 2018 г. <em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Френският национал по футбол Антоан Гризман по време на награждаването му със златен медал на Световното първенство през 2018 г. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Френският национал по футбол и световен шампион Антоан Гризман прекрати спонсорския си договор с китайския доставчик на телекомуникационно оборудване Huawei. „Поради силното подозрение, че компанията е разработила базирано на лицевото разпознаване предупреждение за уйгурите, прекратявам партньорството си с незабавен ефект”, пише националът, който има договор с „ФК Барселона“.

През последните няколко дни Washington Post съобщи неколкократно, че Huawei е разработила софтуер, който може да открива „подозрителни движения от уйгурите“. Уйгурите са китайска, предимно мюсюлманска етническа група, която е потисната от Пекин. Десетки хиляди от тях са настанени в „превъзпитателни лагери“ в района на Синдзян.

Френският президент Еманюел Макрон обсъди преди два дни в телефонен разговор с държавния глава на Китай Си Дзинпин „влошаващото се положение с правата на човека в Синдзян“. 

В петък подразделението на Huawei във Франция не коментира темата. В четвъртък компанията отрече съобщенията в медиите, че участва в натиска над уйгурите с разработването на софтуер за разпознаване на лица.

„Ние не разработваме алгоритми или приложения в областта на разпознаването на лица или решения, насочени към етнически групи“, заяви компанията. „Huawei проектира технологии с общо предназначение, базирани на международните стандарти за изкуствен интелект. Huawei не участва в разработването на тази част от приложенията, която определя как се използва тази технология“.

Сега Гризман призова Huawei „да не се ограничава до отричане на обвиненията, а незабавно да осъди масовите репресии в Синдзян по конкретен начин и да се застъпи за спазването на човешките права“.

Винаги скромен, Гризман избягва всяко показно поведение и е много популярен във Франция и извън нея. Според френски експерти прекратяването на договора му с Huawei е първият случай, в който топ спортист обръща гръб на важен спонсор по политически причини.

Имиджовите щети за китайската компания са значителни. Huawei, обвинена в шпионаж от правителството на САЩ, се бори в много европейски държави за участие в развитието на 5G мрежите. Ходът на Гризман се случва на фона на силната политизация на френски спортисти: много от тях наскоро протестираха срещу расистките тенденции в полицията.

През септември 2018 г. доклад на Human Rights Watch обвини китайското правителство в провеждането на „систематична кампания за нарушения на правата на човека“, обвинения, отправени сега и от Гризман.

Говорител на китайското външно министерство отказа да коментира допълнително случая, но повтори, че обвиненията на САЩ за Huawei са „безпочвени“.

„Дали [Гризман] иска да си сътрудничи, е негова работа“, каза Хуа Чунинг на брифинг за пресата.

Китайските държавни медии не коментираха сериозно случая. В редакционен материал на Global Times се предполага, че футболистът „никога не е бил в Синдзян“, автономната област в северозападен Китай, която е дом на много етнически групи.

„Той прибягна до такива радикални средства, за да очертае линия на разделение с Huawei, [което] показва колко сериозно Франция и Западът оклеветяват Huawei“, продължи редакционната статия, насочвайки пръст не само към играча, но и към неговото културно обкръжение.

Междувременно в китайската социална мрежа Weibo първоначалните негативни коментари на потребителите окачествяват Гризман като „спортист, който се намесва в политиката, но нищо не разбира от нея“.

Преди почти година Месут Йозил, германски футболист с турски произход и мюсюлманин, описа етническите уйгури като „бойци, които се противопоставят на преследването“ в личния си акаунт в Twitter. Неговата критика както към Китай, така и към онези, които „мълчат по темата“, предизвика широко осъждане от Пекин.

Китайската футболна асоциация заяви, че публикациите му в социалните мрежи са „неприемливи", външното министерство заяви, че е „бил измамен и заблуден“, а Global Times добави, че футболистът „е разочаровал китайските фенове и футболните власти в страната“. 

Футболистът по време на вчерашния мач на Барселона. Снимка:  EPA/TONI ALBIR

Държавната телевизия CCTV и уебсайтът за стрийминг PPTV също така премахнаха от програмите си следващия мач на отбора на Йозил „Арсенал“, а фигурата му беше премахната от китайската версия на популярната видео игра Pro Evolution Soccer.

По този повод германският футболист остана напълно изолиран. „Арсенал“ заяви, че „винаги е аполитичен като организация" и се дистанцира от играча си.

Китай е най-доходоносният чуждестранен пазар за Висшата лига, а „Арсенал“ поддържа търговска дейност в страната, където има много фенове, спонсори и прави предсезонни турнета.

Приглушеният ранен отговор на властите към френския шампион може да ескалира през следващите седмици и също така да насочи вниманието към други високопоставени спортни личности, които са обвързани с Huawei.

Например Робърт Левандовски, футболист на „Байерн Мюнхен“ и капитан на полския национален отбор, е посланик на телекомуникационния гигант в Европа от 2015 г. Дали и други спортисти и спортистки биха последвали примера на Гризман и биха заели подобна твърда позиция по отношение на Китай?

"В исторически план сме виждали политици, които обикновено правят изказвания по въпроси, свързани със спорта и политиката, но сега все повече сме свидетели на това спортисти да правят изявления и да заемат позиции по въпроси, които не са само политически, но морални и етични“, казва пред Euronews Саймън Чадуик, директор на Центъра за евразийската спортна индустрия.

Според него играчът и клубът му могат да очакват турбуленция и неблагоприятни реакции в Китай заради „асоцииране с вината“.

„Каквито и да са мотивите на Гризман за хода му, той постави Барселона в неудобно положение и сега той трябва да се дистанцира или да застане до играча си", поясни Чадуик.

„На теория „Барселона“ може да загуби потенциално много пари, ако трябва да застане до Гризман. Трябва да признаем, че Гризман е заел морална и етична позиция и той трябва да бъде поздравен за това, но в същото време, като се има предвид естеството на марката Huawei и продължителните противоречия, се чудя дали той не можеше да направи това по-рано“, каза още Чадуик.

По целия свят високопоставени спортни личности изразиха мнението си по различни обществени въпроси - от кампанията на Маркус Рашфорд срещу детската бедност в Обединеното кралство до широката подкрепа за движението Black Lives Matter, включително от Гризман.

Това, което насочва прожекторите върху публикацията на футболиста в Instagram, е неговото решително и „незабавно“ действие в подкрепа на думите му.

„Нарастването на спортната активност и готовността на елитните спортисти да отстояват публично мнението си за дадена кауза става все по-очевидна“, каза Чадуик пред Euronews.

„Спортът и политиката винаги са били неразривно свързани“, добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Браво, Гризу, наглите жълти скакалци ще бъдат върнати, където им е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
"Спортът и политиката винаги са били неразривно свързани", напротив не са, НБА си дърпа кинти от Китай и не им дреме изобщо. А спортистите е редно до 35-40г., да си кротуват, пък после, като се пенсионират и не ги взимат за договори и тн., да си имат мнение, колкото искат. Никога не знаеш, дали си събрал достатъчно пари, за начина на живот, който искаш да водиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Ми тя политиката е проста работа. Куцо и сакато станаха политици, та затова и сме на този хал. Като казвам СМЕ, имам предвид в глобален мащаб. Тъй де и ние ги разбираме тия работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още