IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо измират британските пъбове?

Средната цена за пинта бира в Обединеното кралство между 2000 и 2017 г. се е удвоила, а броят на пъбовете намалява от 60 800 на 48 350 за същия период

15:43 | 15.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

В миналото нито една пътека след работа не ги заобикаляше – пъбовете са дълбоко преплетени в имиджа на Великобритания, както следобедният чай или прецизно подрязаната морава. Но все повече и повече кръчмари са принудени да затворят помещенията си. Само през първата половина на 2018 г. почти 500 кръчми са преустановили дейността си - развитие, което продължава от години. За да оцелеят, стопаните трябва да увеличават цената на бирата. Това обаче прави влошава нещата още повече: все повече британците предпочитат да си купят бираот супермаркета и да си я пият у дома.

„Преди двадесет години хората ходеха в пъбове два, три или четири пъти седмично, днес само веднъж седмично, защото не могат да си позволят повече", казва пред DPA Патрик Лин. 43-годишният Лин е управител на кръчмата "Агнето и знамето" ("The Lamb and Flag") в лондонския квартал Ковънт Гардън. Той работи това в продължение на 17 години, започвайки от бившия индустриален град Ковънтри. „Когато работех там през 2005 г., имаше единадесет пъба само на нашата улица, а когато напуснах града през 2010 г. бяха останали само два“.

Британската браншова асоциация (British Beer and Pub Association, BB & PA) цитира като причини за тенденцията забраната за пушене, която влезе в сила през 2007 г., както и променящите се навици за почивки. Към това се добавя и увеличният натиск върху разходите за кръчмарите. Основната причина е рязкото увеличение на данъците върху алкохолните напитки. Според BB & PA акцизът за бирата в Обединеното кралство днес е 54 пенса (61 евроцента) на пинта (568 мл.) - около дванадесет пъти повече от сумата в Германия. Високите данъци са оправдани с борбата срещу злоупотребите с алкохол.

Но и други разходи представляват предизвикателства за кръчмарите. "Данъкът върху имотите се умножи на някои места", казва Лин. Особено засегнати са Лондон и югоизточната част на страната. Според него все по-големите разходи за труд също допринасят за факта, че все повече и повече заведения за хранене биват затваряни.

В „Агнето и знамето" най-евтината пинта струва четири паунда (около 4,5 евро) - десет процента повече спрямо цената преди две години. Като цяло средната цена за пинта в Обединеното кралство между 2000 и 2017 г. почти се е удвоила, става ясно от данните на BB & PA. Броят на пъбовете пък намалява от 60 800 на 48 350 за същия период.

Според британския пътеводител "Good Pub Guide" най-евтината бира в Англия е в провинциалните Шропшър и Хертфордшир – там в момента пивото струва средно 3,37 паунда. В Лондон трябва да заделите средно по 4,44 паунда за бира. Британците намират обаче три паунда за разумна цена за бирата, сочи проучване, публикувано през юни от анкета на YouGov. Според друго проучване повечето британци просто вече смятат пинтата в кръчмата за недостъпна.

Лин тъкмо иска да отговори как оцелява с кръчмата си, която съществува от 1623 година насам, когато го прекъсва жена, която напуска заведението с партньора и детето си. „Благодаря за прекрасното обслужване, храната и напитките бяха вкусни", казва тя за сбогом. Тъкмо навреме за Лин. „Клиентите са убедени в качеството ни и ни препоръчват", казва той.

„Така оцеляват пъбовете“.

Но успехът се дължи и на местоположението на "The Lamb and Flag" - в туристическия оживен метрополис на Лондон. Пъбовете извън центъра са много по-затруднени и вероятно ще пострадат от ситуацията на пазара, а рано или късно ще бъдат принудени да затворят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още