IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо JP Morgan ядоса ФИФА?

Всичките шест континентални футболни асоциации категорично се опълчват на идеята за нова „Суперлига“ за отбрани отбори

18:45 | 22.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dael/Focus Images via Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dael/Focus Images via Bloomberg

Американската инвестиционна банка JP Morgan е планирала смел проект за футбола – с  инвестиция от шест милиарда долара: нова „суперлига“ за най-добрите европейски клубове. Тя трябва да се провежда в сряда и да замени досегашната Шампионска лига.

15 клуба, сред които Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед, очевидно ще са лидери в проекта, те трябва да бъдат постоянни членове и всеки от тях ще получава по 350 милиона евро. Пет места са запазени всеки сезон за отбори, които се класират допълнително към останалите големи. 

Преговорите, които набраха инерция от първото съобщение през октомври насам,  инициирани от Реал Мадрид, подтикнаха ФИФА и всичките шест континентални асоциации да дадат категоричен публичен отказ за подобен ход. В съвместно изявление те заявиха, че отцепническата европейска суперлига няма да получи официална ратификация от Уефа или Фифа, така че всички играчи и клубове, които наистина участват, на практика ще бъдат „футболни хайдути“.

В изявлението им, направено от президентите на ФИФА и Уефа Джани Инфантино и Александър Чеферин, както и от останалите пет международни конфедерации, се казва: „В светлината на скорошните спекулации в медиите за създаването на затворена европейска суперлига от някои европейски клубове Фифа и шестте конфедерации ... отново искат да повторят и категорично да подчертаят, че подобна конкуренция няма да бъде призната нито от ФИФА, нито от съответната конфедерация“. Всички отбори и футболисти, които участват в подобно състезание, ще бъдат изключени от официалните състезания, цитира изявлението The Guardian.

Часове по-късно ЕС изрази подкрепа за УЕФА, след като Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, заявяви: „Европейският начин на живот не е съвместим с това европейският футбол да бъде запазен за богатите и силните“.

Документът за предложението за суперлигата, публикуван за първи път от Times, очевидно описва надпревара с 20 клуба, започващо през сезон 2022-23, с 15 постоянни членове, включително "Голямата шестица" на Висшата лига: Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Челси, Тотнъм и Арсенал. Съобщава се, че плановете ще включват 15 клуба-основатели, които споделят първоначално 3,1 млрд. паунда „безвъзмездна помощ за инфраструктура“, което може да включва заместване на приходите, загубени, след като пандемията прекрати провеждането на мачове за първи път през март, особено поради липсата на зрители.

Малко големи европейски клубове преди това са изразявали какъвто и да е интерес към отцепническата суперлига, а чрез Европейската клубна асоциация са участвали в дискусии с УЕФА за разширяване на формата на Шампионската лига през 2024 г., когато приключва договореният футболен календар.

Въпреки това през октомври имаше съобщения, че JP Morgan е била помолена да проучи финансовите възможности на „Европейска висша лига“, проект, за който се твърди, че е иницииран от Реал Мадрид. Тогава напускащият президент на Барселона Хосеп Мария Бартомеу хвърли бомба в последната си реч, заявявайки, че клубът „е приел предложение за участие в бъдеща европейска суперлига“.

Разбира се, че някои клубове смятат, че заплахата за забраните на играчите е лишена от съдържание поради неотдавнашен европейски съдебен процес, но висши фигури от ФИФА вярват, че авторитетът ѝ би могъл да се изправи срещу подобно правно предизвикателство. По всичко изглежда, че битката за големите пари минава в продължението… 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още