IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай забранява износа на черни тениски за Хонконг?

Под вето е и експортът на жълти предпазни жилетки, мегафони, радиостанции, дронове, фенерчета, железни пръчки или палки

15:23 | 17.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заради протестите в Хонконг Китай преустановява износа на черни тениски, чадъри, маски за лице и други популярни за активистите артикули в китайския специален административен регион, предава DPA.



Както съобщи логистичната компания PHXBUY в провинция Гуандун на границата с Хонконг в бележка до клиентите си, митниците също така няма да разрешават вече износа на жълти предпазни жилетки, черни дрехи, мегафони, радиостанции, дронове, защитно стъкло, фенерчета, железни пръчки или палки.

Забраната за доставките е реакция на продължаващите от месеци протести в бившата британска колония от другата страна на границата. Протестиращите обичат да носят черни дрехи и маски и очила срещу полицейския сълзотворен газ и спрей с пипер на полицията. Радикалните активисти използват се оборудват и с палки и фенерчета за уличните битки.

Протестите, които често завършват с безредици, са насочени срещу правителството на Хонконг и нарастващото влияние на комунистическото ръководство на Пекин. След завръщането си към Китай през 1997 г. Хонконг се управлява автономно по принципа „една държава, две системи“. Седемте милиона жители на острова са под суверенитета на Китай, но за разлика от жителите на комунистическата народна република се ползват с повече права, като свобода на изразяване и събрания, за които сега се опасяват, че могат да загубят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още