IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо най-голямата пустиня в света се разраства?

Увеличението на площта с около 10% е резултат от климатичните промени, пише Independent

22:10 | 02.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пустинята Сахара се е разраснала значимо през последния век и в голяма степен вината за това е в климатичните промени, пише Independent.

При анализ на данните, събирани от 1923 г. насам, изследователски екип прави оценка на различни фактори, които допринасят за промени при валежите в региона.

Според проучването пустинята, вече доближаваща по площ САЩ, е нараснала с приблизително 10% през изследвания период.

Тези резултати влияят върху хората, които живеят в граничната зона Сахел, която разделя Сахара на север и по-плодородния юг.

Учените отбелязват, че опустиняването, причинено от климатичните изменения, не е феномен, наблюдаван единствено в Сахара. 

„Нашите резултати са специфични за Сахара, но могат да бъдат приложени и за пустините в други части на света“, казва проф. Сумант Нигам, изследовател на атмосферните явления и океаните в Университета в Мериленд и ръководител на проучването.

Докато населението по света се разраства, хората в граничния с пустинята регион не могат да си позволят да загубят още обработваема земя заради пустинята.

Както и другите пустини, Сахара преминава през сезонни цикли на разширяване и свиване, но проф. Нигам и колегите му установяват степента на разрастване.

В опит да разграничат ефектите от климатичните промени учените използват статистически методи, за да отделят влиянието на природните цикли като Атлантическата мултидекадна осцилация върху колебанията при валежите, като резултатите са публикувани в Journal of Climate.

Тенденцията в Африка за все по-горещо лято и по-сух дъждовен сезон е свързана с фактори като нарастващите парникови газове и аерозолите в атмосферата, казва д-р Минг Сай, програмен директор на  National Science Foundation, която финансира изследването.

Тези промени имат опустошителен ефект върху живота африканците, които зависят от базираната върху земеделие икономика, отчита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още