IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо шоколадовата индустрия създава проблеми за околната среда?

С поведението си потребителите могат да намалят негативното влияние върху природата

18:03 | 22.07.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Навикът да похапнем шоколад, за да задоволим глада си за сладко, никога няма да остарее. Но производството на шоколад и бонбони влияе сериозно на околната среда, пише изданието на Световния икономически форум weforum.org.

Индустриалното производство на шоколад намалява площта на тропическите гори, излъчва значителни нива въглероден двуокис в атмосферата и допринася за климатичните промени.

Не е необходимо напълно да спрем шоколада. Всъщност, няколко стъпки от страна на производителите и потребителите могат да направят шоколадовата индустрия по-устойчива. 

Потребителите в САЩ изяждат 1,2 млн. тона шоколад годишно или около 4,9 кг на човек. А това е само половината от шоколада, който се изяжда средно на човек в Швейцария. Като цяло по света се очаква консумацията на шоколад да бъде 7,7 млн. тона през 2019 г.

Монокултурните земеделски стопанства, които произвеждат какао, захар и палмово масло, имат огромен принос към обезлесяването. Особено негативно е влиянието на млечния шоколад, защото при млечното говедовъдство се отделят емисии метан. Допълнително малките опаковани парчета шоколад бързо увеличават отпадъците от производството.

Проф. Адиса Азапагич, химик инженер в Манчестърския университет, проучва влиянието на различни храни върху околната среда. Тя изследва консумацията на шоколад във Великобритания, която е на четвърто място по обем в света. 2 млн. тона въглероден диоксид се произвеждат годишно там от шоколадовата индустрия.

Проблемите започват още с култивирането на какаото около екватора при влажни климатични условия главно в Западна Африка, Централна и Южна Америка, така че то трябва да бъде транспортирано, преди да се превърне в шоколад във Великобритания, казва тя пред Popular Science.

Най-търсените три вида шоколадови продукти във Великобритания държат 90% от вътрешния пазар на продукта: големи млечни шоколади, по-малки шоколадови барчета и малки опаковани шоколадчета, изсипани в големи опаковки.

1 000 литра вода са необходими, за да бъде произведен един шоколад.

Все пак най-негативно влияят на околната среда малките отделно опаковани бонбони за почерпка.

Едно лесно решение може да бъде елиминирането на „забавните“ опаковки, въпреки че ще бъде засегнато удобството да ги споделяме в офиса.

Компаниите също така могат да намалят емисиите, като се фокусират върху спестяване на енергията и опазване на горите. Адиса Азапагич обяснява, че с тези две възможности потенциалът за глобално затопляне ще се свие с до 19%.

Освен да ограничим собственото си потребление, допълнително можем да правим умен избор за това кой шоколад ядем.

Тъмният шоколад от малки производители е по-благоприятен за околната среда и по-здравословен избор. В него не се използва мляко, което елиминира метана от млечното производство, също съдържа по-малко захар от млечния шоколад. Дори се смята, че влияе благоприятно на кръвното налягане и на сърцето.

Реномираните производители насърчават директната търговия, малките партиди и подпомагат стопанствата, в които се отглежда какаото. Резултатът е шоколад, който е по-здравословен за потребителите, земеделието и планетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Е тука вече се изгуби в превода ... накъде отиде ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Поредната порция крайно-лява пропаганда за това колко лош е капитализма и как той стимулира потреблението и преполгаемо разрушава околната среда.. И ако се попитаме какво е решението на проблема отговотът винаги е един същ - равенство, разпределение на богатство в световен мащаб, социална справедливост, свръхцентрализация, за да може да се решават проблеми на "световно ниво". След като революцията на пролетариата се провали се червените пробват измамамата че комунизмът щял да спаси хората от глобалното затопляне и глобалното неравенство причинено от капитализма и злите бели хора, които не искат да споделят с другите раси... Другари, никой не ви вярва, вече няма значение дали сте маскирани в червено или зелено, вие си оставате една престъпна шайка... А между другото колко струва тоалетната хартия във Венецуела и как върви установяването на новия справедлив строй там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
И още по страшното е че тия *** които не се развалят с години , са давани на малките деца под формата на шоколадови яйца с играчки вътре , като Киндер , например ... горките деца !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Пълни глупости ! Здравословни са само какаовите зърна , всичко останало докарва затлъстяване , диабет , сърдечносъдови проблеми , оглупяване и естествено повдигане рейтинга / и печалбите / на фармацевтичните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още