IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затегнатият трудов пазар в САЩ принуждава McDonald's да вдига заплатите

Средното почасово заплащане в обектите на веригата за бързо хранене ще стане 13 долара

21:40 | 13.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

McDonald’s ще повиши почасовото заплащане, за да си помогне в наемането и задържането на служители на все по-затегнатия трудов пазар за американските ресторанти, предава Bloomberg.

Средният ръст от около 10% вдига почасовото заплащане на служителите на най-ниски позиции до диапазона между 11 и 17 долара, а стартовата заплата на мениджърите достига между 15 и 20 долара в зависимост от локацията. След финализирането на повишенията средното почасово заплащане в притежавани от компанията ресторанти ще бъде над 13 долара, съобщава McDonald’s.

Над 36 500 служители трябва да получат повишението, което вече е започнало и трябва да намери пълно приложение през идните месеци, съобщи компанията. Средното почасово възнаграждение във всички локации на компанията се очаква да достигне 15 долара до 2024 г.

Повишаването на заплащането е още един признак за засилването на инфлационния натиск в американската икономика на фона на застоя в предлагането на стоки и работна ръка и растящото търсене с повторното отваряне на икономиката. Цените на потребителските стоки скочиха миналия месец с най-бързия темп от над десетилетие, а компаниите съобщават, че разходите им растат за всичко – от строителни материали до храна.

Някои икономисти се притесняват, че ръстовете на заплатите и на цените може да се подхранват взаимно и да създадат инфлационна спирала, въпреки че повечето очакват разходите за живот да намалеят след временен скок тази година.

Търсят се 10 хил. служители

Ресторантьорската индустрия беше една от многото, които трябваше да преосмислят заплащането на служителите си, които не са склонни да се върнат на нископлатената си и с потенциално висок риск работа по време на здравна криза. По-рано тази седмица Chipotle Mexican Grill съобщи, че ще повиши средното заплащане до 15 долара на час.

Още преди пандемията работната ръка беше голям проблем за хранителната индустрия. Сега компаниите опитват да увеличат служителите си преди натоварения летен сезон, тъй като американците отново започват да излизат навън. McDonald’s иска да наеме 10 хил. нови служители в обектите на компанията само през идните три месеца.

Само служителите в 650-те заведения на веригата ще получат повишаването на заплащането този път, не и тези във франчайз локациите, където ръководството взема собствени решения за заплащането. Но франчайзите също правят преглед на заплащането, отбелязва Марк Салебра, президент на U.S. National Franchisee Leadership Alliance.

„Заедно с франчайз локациите ни ние сме изправени пред предизвикателна среда за наемане на нови служители и за да сме на предни позиции, трябва постоянно да възобновяваме ангажимента си да предлагаме един от водещите пакети за заетост в индустрията“, коментира Джо Ърлинджър, президент на McDonald’s USA, в съобщение, видяно от Bloomberg. „Казано просто – да поставим хората си на първо място и да правим точните неща за тях, за да стимулираме траен растеж на бизнеса си“, допълва той.

Федерален дебат

Заплатите на служителите в ресторанти растат стабилно през последните години, въпреки че тенденцията се забави по време на пандемията с COVID-19, сочат данни на Службата за трудова статистика. Сега, когато демократите контролират Конгреса, се засилват дискусиите през 2021 г. за повишаване на националната минимална заплата до 15 долара на час. Планът е подкрепян от президента Джо Байдън.

Той подписа изпълнителна заповед миналия месец, която повишава минималната заплата за федерални служители до 15 долара за час, но усилията за вдигане на националната минимална заплата изглежда са блокирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още