IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затлъстяването струва $215 млрд. на американците

Наднорменото тегло влияе на социалния живот, на образованието и доходите

14:52 | 15.09.10 г.
От 2002 г. насам броят на затлъстелите по света е станал 500 млн. души. Снимка: Sxc.hu
От 2002 г. насам броят на затлъстелите по света е станал 500 млн. души. Снимка: Sxc.hu

Затлъстяването коства всяка година на икономиката на САЩ най-малко 215 млрд. долара. В тази сума се включват както преките разходи, като например тези за лечение, така и непреките разходи, свързани със загубата на производителността заради наднорменото тегло. Това съобщава АФП, като се позовава на доклад на института Брукингс.

По данни на института САЩ отделят по 147 млрд. долара за медицински разходи за възрастни хора и по 14,3 млрд. долара за деца, страдащи от затлъстяване.

„Медицинските разходи са нараснали значително през последното десетилетие и може да продължат да растат, ако в бъдеще броят на хората с наднормен тегло се увеличава“, пишат учените в статия, посветена на темата.

Затлъстяването води и до разходи, свързани с намаляване на продуктивността, зачестилото отсъствие от работното място и инвалидизацията на страдащите от затлъстяване хора. Тези разходи възлизат на 66 млрд. долара.

В сферата на транспорта също се увеличават разходите заради затлъстяването на американците. Колкото повече се повишава телесната маса, толкова повече гориво трябва да се заделя за по-големи превозни средства, които да транспортират до работните им места или по време на пътешествие тези по-масивни хора, се подчертава в доклада.

Изследването показва още, че затлъстяването може да се отрази и на нивото на образованост на хората, макар че това е по-трудно за измерване. Според учените жените, които са по-пълни, са посещавали по-малко време училище. При тях браковете също са по-малко вероятни, имат по-нисък доход на домакинството и по-високи нива на бедност. При мъжете такава зависимост се забелязва само по отношение на браковете.

Изводите в доклада съвпадат с новината, че американска лекарска организация има намерението да излъчи телевизионен клип в четвъртък във Вашингтон по време на популярно дневно телевизионно шоу, предаде АФП.

Действието в клипа се развива в морга, където жена ридае пред трупа на 40-годишен затлъстял мъж, държащ в ръка наполовина изяден хамбургер. В клипа се появява надпис: „Това е всичко, което обичах“, напомнящ слогана на веригата ресторанти за бързо хранене McDonald's. Накрая на клипа се подчертава, че високото ниво на холестерол води до високо кръвно налягане и до сърдечни кризи.

„Яжте вегетарианска храна тази вечер“, заключава клипът, който е дело на лекарска асоциация, нарекла се Комитет за отговорна медицина.

Клипът вече разгневи управата на McDonald's. От веригата подчертаха, че кампанията е възмутителна, заблуждаваща и нечестна към потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още