IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането в баровете тласна нагоре резултатите на Heineken

Компанията надмина очакванията на анализаторите за приходите ѝ

12:55 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Вторият по големина производител на бира в света Heineken отчете приходи от продажби над очакванията, след като потребителите се върнаха в пъбовете, баровете и ресторантите в Европа, въпреки че трябва да плащат повече за напитките си, пише Bloomberg.

Продадените обеми са нараснали с 5,2% на органична база през тримесечието спрямо същото на 2021 г., което се оказа над прогноза на анализаторите за ръст от 4,6%, обяви нидерландската компания. Приходите са се увеличили с повече от една трета, най-вече благодарение на по-високите цени. Стойността на акциите на Heineken нарасна с 5% в началото на търговията в Амстердам.

Heineken запази прогнозата си за скромен растеж тази година, тъй като възстановяването на търсенето е помрачено от войната в Украйна и нарастващите разходи по веригата на доставките. Главният изпълнителен директор Долф ван ден Брин предупреди за икономическата несигурност и „допълнителните инфлационни предизвикателства“ през следващите месеци. Освен това посочи, че компанията може да повиши още повече цените.

„Очакваме нарастващият инфлационен натиск да повлияе на разполагаемия доход на домакинствата и това да е последващ риск за консумацията на бира по-късно през годината“, заяви компанията, повтаряйки коментарите, които направи по-рано.

През февруари производителят на бира отбеляза, че е изправен пред най-лошата инфлация от десетилетия и сподели, че потребителите може да намалят количествата бира, които пият. Това пък заплашва възстановяването на индустрията от пандемията. Но представянето на компанията през първото тримесечие, което беше особено силно в Европа, задава добър тон за финансовите отчети на конкурентите Anheuser-Busch InBev и Carlsberg, които ще излязат през следващите седмици.

Нидерландският пивовар отчете 417 млн. евро нетна печалба за тримесечието спрямо 168 млн. евро година по-рано.

Преди Heineken е споделяла, че очаква обезценка от 400 млн. евро заради оттеглянето си от Русия предвид инвазията в Украйна. Carlsberg, най-големият производител на бира, опериращ на руския пазар, също обеща да напусне страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още